Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαρίστε το αίμα του πλακούντα

Χαρίστε το αίμα του πλακούντα

Όταν πάτε στο μαιευτήριο για να φέρετε στον κόσμο το παιδί σας, θα έχετε την ευκαιρία -αν βέβαια το επιθυμείτε- να σώσετε και τη ζωή κάποιου συνανθρώπου σας. Πώς; Πολύ απλά και εντελώς ανώδυνα, ακίνδυνα κι ανέξοδα, μπορείτε μόλις γεννήσετε, να προσφέρετε στον άγνωστό σας ασθενή ένα δώρο, που αλλιώς θα ήταν για... πέταμα.

Χαρίστε το αίμα του πλακούντα σας

Όταν πάτε στο μαιευτήριο για να φέρετε στον κόσμο το παιδί σας, θα έχετε την ευκαιρία -αν βέβαια το επιθυμείτε- να σώσετε και τη ζωή κάποιου συνανθρώπου σας. Πώς; Πολύ απλά και εντελώς ανώδυνα, ακίνδυνα κι ανέξοδα, μπορείτε μόλις γεννήσετε, να προσφέρετε στον άγνωστό σας ασθενή ένα δώρο, που αλλιώς θα ήταν για… πέταμα.

Το ρεγάλο σας δεν θα είναι άλλο από τον πλακούντα, το καταπληκτικό αυτό εργαστήρι που έθρεψε το μωράκι σας σε όλη την ενδομήτρια ύπαρξή του και θα καταλήξει άδοξα μετά τον τοκετό στα σκουπίδια, γιατί θα είναι πια άχρηστο για το μικρό σας. Κι όμως. Το «ματωμένο σφουγγάρι» θα εξακολουθήσει να είναι πολύτιμο κι όταν βγει από το σώμα σας, γιατί μπορεί να χαρίσει ελπίδα αλλά και γιατρειά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που πλήττονται από σοβαρές ασθένειες, όπως για παράδειγμα, από λευχαιμία, καρκινικούς όγκους ή ανωμαλίες του αίματος. Η ανεκτίμητη θεραπευτική αξία του οφείλεται στο πλήθος από τα κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα του και αποτελούν δραστικό αντίδοτο για πολλές βαριές αρρώστιες.

Οι ζωογόνες ιδιότητές του αποδείχτηκαν έμπρακτα το 1988, όταν η Γαλλίδα αιματολόγος Ελιάν Γκλούκμαν χρησιμοποίησε τέτοια αρχέγονα κύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα για μεταμόσχευση σε ένα κοριτσάκι που έπασχε από τη γενετική νόσο Φανκόνιν. Η επέμβαση πέτυχε, η μικρή έγινε καλά και σήμερα έχει δικά της παιδιά.

Από τότε πραγματοποιήθηκαν και άλλες μεταμοσχεύσεις από τα κύτταρα αυτά με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι στόχοι όμως είναι ακόμα πολλοί και προκειμένου να επιτευχθούν, χρειάζεται οι έρευνες να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς και στα επόμενα χρόνια, ώστε να επωφεληθούν- μεταξύ άλλων- οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι ασθενείς με Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ ή με μυϊκή δυστροφία.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στην ιατρική συντελέστηκε ένα τεράστιο άλμα. Άνοιξε ελπιδοφόρος δρόμος για την… απεξάρτησή μας από το μόσχευμα νωτιαίου μυελού, ενώ η επιθυμία μας για μακροημέρευση κέρδισε ακόμα πιο αισιόδοξες προοπτικές για την εκπλήρωσή της.

Το «ζωοποιό» άλικο υγρό

Θα θέλετε όμως σίγουρα να ξέρετε περισσότερα για τη ζωτική δύναμη του «δώρου», που σας προτείνεται να κάνετε. Η απάντηση είναι ότι στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα, δηλαδή σε αυτό που παραμένει στον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο μετά τον ερχομό ενός μωρού, αφθονούν αρχέγονα κύτταρα, που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε ιστούς. Οι ειδικοί, δηλαδή, μπορούν να τα μετατρέψουν -ανάλογα με την περίπτωση- σε κύτταρα, για παράδειγμα ήπατος ή σε κύτταρα που θα βοηθήσουν ένα άρρωστο πάγκρεας ή μια καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαθέτουν όμως κι ένα άλλο μεγάλο «ατού». Σε αντίθεση με εκείνα που βρίσκονται στο μυελό των οστών, τα ομφαλοπλακουντιακά κύτταρα, επειδή ακριβώς είναι πιο ανώριμα και άρα πιο «εύπλαστα», δεν χρειάζεται να έχουν πλήρη γενετική ταυτότητα με τον λήπτη. Έτσι, οι επιστήμονες έχουν πια την «ευχέρεια» να χρησιμοποιούν με επιτυχία στις μεταμοσχεύσεις κύτταρα από ημιταυτόσημο δότη. Με άλλα λόγια χάρη στην επαναστατική αυτή μέθοδο και το μόσχευμα έχει καλύτερη επιβίωση -αποβάλλεται πολύ πιο σπάνια- και οι επιπλοκές μετά την επέμβαση είναι λιγότερες.

Άλλωστε, η μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος πλεονεκτεί σε σχέση με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών όχι μόνο γιατί η γενετική ταυτότητα δότη και λήπτη μπορεί να ταιριάζει μόνο κατά το ήμισυ, αλλά και γιατί στην περίπτωση μεταμόσχευσης μυελού των οστών -εκτός του ότι είναι μια οδυνηρή και δαπανηρή διαδικασία- θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Το διάστημα όμως αυτό μπορεί να είναι μοιραίο για τον άρρωστο που περιμένει.

Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα όμως είναι έτοιμο προς χρήση κι έτσι ο χρόνος αναμονής για τον πάσχοντα ελαχιστοποιείται, ενώ οι πιθανότητες να κρατήσει ο οργανισμός του το μόσχευμα και ο ίδιος να απολαύσει σε καλή φυσική κατάσταση κι άλλα χρόνια ζωής είναι πολύ περισσότερες. Ευεργετημένη όμως θα είναι και η τσέπη του, αφού η οικονομική αφαίμαξη που θα υποστεί θα είναι πολύ μικρότερη.

Κι ακόμα, το αίμα από τον πλακούντα σας θα είναι εξίσου πολύτιμο με τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από πέντε ημερών γονιμοποιημένο ωάριο και που η χρήση τους εγείρει ηθικά προβλήματα.

Αν πείτε το πολύτιμο «Ναι»

Αν λοιπόν έχετε πειστεί για το μέγεθος της προσφοράς ενός άχρηστου για το μικρό σας υλικού αλλά ευεργετικού για κάποιους άλλους -και αφού ζητήσετε, αν θέλετε, και τη γνώμη του γιατρού σας-, δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε στην «Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος» για να μάθετε περισσότερα. Η καλύτερη περίοδος για να επικοινωνήσετε μαζί τους είναι δύο με τρεις μήνες πριν γίνετε μαμά.

Οι αρμόδιοι θα ανταποκριθούν άμεσα στο ενδιαφέρον σας και θα σας ενημερώσουν λεπτομερειακά για τη σημασία της δωρεάς σας.

Μόλις πάρουν τη συγκατάθεσή σας, θα ζητήσουν το ιατρικό ιστορικό σας -θα σας ρωτούσαν το ίδιο κι αν δίνατε απλά αίμα- και θα σας δώσουν να υπογράψετε ένα έντυπο συναίνεσης. Φυσικά, τα στοιχεία και τα ιατρικά δεδομένα σας θα προστατευθούν από το ιατρικό απόρρητο και τους σχετικούς νόμους της Πολιτείας.

Στα κατάστιχα της Τράπεζας θα καταγραφούν επίσης το μαιευτήριο όπου θα γεννήσετε, το όνομα του γιατρού σας και η πιθανή ημερομηνία τοκετού, ώστε οι υπεύθυνοι να είναι προετοιμασμένοι για το κάλεσμά σας, όταν φθάσει η μεγάλη στιγμή.

Η διαδικασία είναι κάπως διαφορετική, αν πρόκειται να γεννήσετε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» ή στο μαιευτήριο «Έλενα». Εκεί, λίγο πριν μπείτε στην αίθουσα τοκετού, θα σας δώσουν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με το ομφαλοπλακουντιακό αίμα κι αν δεχτείτε να γίνετε δωρήτρια, θα υπογράψετε επιτόπου το έγγραφο συναίνεσης.

Ώρα να κάνετε το… δώρο σας

Έτσι λοιπόν, όταν το μωρό σας στείλει τα μηνύματα της απόφασής του να εγκαταλείψει το παλιό του περιβάλλον, να σας ανταμώσει επιτέλους και να γνωρίσει τον κόσμο, θυμηθείτε μαζί με το βαλιτσάκι για το μαιευτήριο να έχετε και τον αριθμό της Τράπεζας, για να ειδοποιήσετε τους αρμόδιους. Εκείνοι -είναι άνθρωποι κατάλληλα εκπαιδευμένοι- θα σπεύσουν κοντά σας στην αίθουσα τοκετού, για να πάρουν από τον πλακούντα -μετά την αποκοπή του ομφάλιου λώρου- το αίμα πριν αρχίζει να πήζει. Κι όσο θα είστε ξαπλωμένη στο χειρουργικό κρεβάτι, θα σας κάνουν μια αιμοληψία, την οποία όμως ούτε θα πάρετε είδηση. Το ανεκτίμητο ρεγάλο σας όμως θα το έχετε πια προσφέρει, χωρίς καν να το αντιληφθείτε, χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας, χωρίς να πονέσετε ή να ξοδευτείτε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Σε λιγότερο από πέντε λεπτά!

Έχει και το αίμα τη… θυρίδα του

Κι ενώ με ολόκληρο το είναι σας θα προσπαθείτε να βιώσετε τη μαγική εμπειρία σας έχοντας κιόλας ξεχάσει τη σπουδαία δωρεά σας, το δραστικό «όπλο» που θα έχετε χαρίσει στην επιστήμη για να σώσει συνανθρώπους σας από μοιραίες αρρώστιες, θα πάρει την άγουσα για την «Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος». Η στέγη της είναι στο «Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών», ένα μεγάλο κτίριο πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία».

Εκεί, το αίμα από τον πλακούντα σας, ύστερα από πολλούς ειδικούς ελέγχους και μεγάλη επεξεργασία θα καταψυχθεί σε υγρό άζωτο και θα είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε όποιον ασθενή το χρειαστεί, σε όποια γωνιά της Γης αυτός κι αν βρίσκεται.

Αντίστοιχες Τράπεζες -που ο αριθμός τους ολοένα αυξάνεται- υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η δική μας ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα και από τον Απρίλιο του 2006, όταν η νομοθεσία μας εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή σε ό,τι αφορά τις Τράπεζες Ιστών και Κυττάρων, θα λειτουργεί και με τις… ευλογίες της ελληνικής Πολιτείας και της ΕΕ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες από την Ελληνική Τράπεζα Ομφραλοπλακουντιακού Αίματος στα τηλέφωνα: 6945-903594 και 6946-462242, http://hcbb.bioacademy.gr/

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024