Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση

Κίνδυνος καρκίνου για τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες που έχουν προκύψει από εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, συγκριτικά με άτομα που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες που έχουν προκύψει από εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, συγκριτικά με άτομα που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λουντ τονίζουν ότι αυτό δεν αποδίδεται στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά σε ποικιλία άλλων παραγόντων, περιλαμβανομένης της τάσης τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης να γεννιούνται πρόωρα και να έχουν αναπνευστικά προβλήματα μετά τον τοκετό.

Πάντως ο ατομικός κίνδυνος καρκίνου για ένα παιδί που έχει γεννηθεί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Ενώ ο απόλυτος κίνδυνος δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια από τα διαθέσιμα στοιχεία, οι Σουηδοί ερευνητές σημειώνουν ότι «ο συνολικός κίνδυνος για παιδιατρικό καρκίνο μπορεί να είναι 2 ανά 1.000 παιδιά και ίσως και λιγότερο και ο κίνδυνος μετά από εξωσωματική γονιμοποίησης είναι 3 ανά 1.000, δηλαδή πάρα πολύ χαμηλός ατομικός κίνδυνος».

Αρα λοιπόν το επίπεδο του κινδύνου δεν θα πρέπει να επηρεάζει την απόφαση ενός ζευγαριού να προχωρήσει σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές μελέτησαν 16.280 παιδιά που είχαν γεννηθεί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση σε διάστημα 20 ετών. Διαπιστώθηκαν οκτώ περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου από τις αναμενόμενες στον γενικό πληθυσμό (29 έναντι 21). Η διαφορά μπορεί να είναι και τυχαία.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης επέκτειναν το διάστημα παρακολούθησης του δείγματος και πρόσθεσαν και περισσότερα παιδιά, ανεβάζοντας τον αριθμό του δείγματος στις 30.000 και τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου στις 53 (περιλαμβανομένων των 29).

Τα βρέφη που είχαν γεννηθεί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες παιδιατρικού καρκίνου. Μεταξύ των 53 περιπτώσεων καρκίνου, οι 18 ήταν αιματολογικοί καρκίνοι. Οι 15 ήταν οξεία λεμφωβλαστική λευχαιμία. Επίσης 15 καρκίνοι αφορούσαν το κεντρικό νευρικό σύστημα και επτά ήταν εγκεφαλικοί όγκοι. Δύο παιδιά είχαν οφθαλμολογικούς όγκους. Τέλος, καταγράφηκαν και έξι περιπτώσεις παιδιών με την σπάνια διαταραχή ιστιοκυττάρωση.

Η τελευταία εκδηλώνεται όταν δεν υπάρχουν αρκετά λευκά αιμοσφαίρια στο δέρμα, και τα οποί καταπολεμούν τις λοιμώξεις και καταστρέφουν συγκεκριμένες ξένες ουσίες στον οργανισμό. Στην ιστιοκυττάρωση τα κύτταρα αυτά συναθροίζονται στα οστά και άλλα σημεία του σώματος, ειδικά στο κρανίο και τον αυχένα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα νεογνά που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση διαφέρουν κατά κάποιο τρόπο απ’ τα άλλα βρέφη και αρκετοί παράγοντες τελικά συντελούν στον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Οι πολλαπλές γεννήσεις για παράδειγμα είναι συχνές στις κυήσεις με εξωσωματική γονιμοποίηση και στην μελέτη διαπιστώθηκε ελαφρώς περισσότερα παιδιά που εκδήλωσαν καρκίνο μετά από πολύδυμη κύηση.

Τέλος, το μεγάλο σωματικό βάρος γέννησης και η ασφυξία κατά τον τοκετό έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, κάτι που ίσχυε και στην παρούσα μελέτη.

Επίσης δύο από τα παιδιά που εκδήλωσαν καρκίνο είχαν σύνδρομο Down και είναι γνωστό ότι τα παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο γενικώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά παιδική λευχαιμία.

doctors.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024