Πρόβληματα συγκέντρωσης προκαλεί στα παιδιά η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής

Πρόβληματα συγκέντρωσης προκαλεί στα παιδιά η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής
Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια στον υπολογιστή για περισσότερες από δύο ώρες τη μέρα, είναι πιθανό να παρουσιάσουν δυσκολίες συγκέντρωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε δυσκολία συγκέντρωσης τις υπόλοιπες ώρες σε άλλες δραστηριότητές τους, γενικά άσχημη συμπεριφορά και τάση για ανάπτυξη προβληματικών σχέσεων με τους ανθρώπους, ακόμα και αν είναι σωματικά δραστήρια.

Η μελέτη της Δρ Αντζι Πέιτζ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, σύμφωνα με το New Scientist, μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 1.000 παιδιών ηλικίας 10 και 11 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά παρακολουθούσαν περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα, είχαν 61% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συναισθηματικά, κοινωνικά και νοητικά (έλλειψη συγκέντρωσης).

Αντίστοιχα, η παραμονή άνω των δύο ωρών μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή (κυρίως για ηλεκτρονικά παιχνίδια) αυξάνει περίπου το ίδιο (59%) τις πιθανότητες εμφάνισης παρόμοιων προβλημάτων στα παιδιά.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι τα παιδιά που περνάνε πολλή ώρα μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσκολίες επικοινωνίας και συγκέντρωσης, άλλα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς επίσης παχυσαρκία ως παρενέργεια της καθιστικής ζωής.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι ούτε η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει τα προβλήματα. Ακόμα και τα παιδιά που έκαναν περισσότερη από μια ώρα κάθε μέρα σωματική άσκηση, αλλά παράλληλα βρίσκονταν πάνω από δύο ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, είχαν αντίστοιχα 54% και 48% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς, τα παιδιά άνω των δύο ετών να μην βρίσκονται μπροστά από μία οθόνη περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως.

health.in.gr

Τα σχόλιά σας

  • ti

    Φίλε/η σωστά τα λες αλλα δεν αναφέρεις και κάποια πλεονεκτήματα που μπορεί να σου αποφέρει το διαδίκτυο.Πρώτον και σημαντικόν είναι η ενημέρωση η οποία λαμβάνει το παιδί,γιατι δεν ασχολείται μόνο με βίντεο games,youtube κλπ..αλλά άμα οι γονείς του δίξουν πως χρησιμοποιείτε σωστά ένας υπολογιστής,δηλαδή..τρόποι ενημέρωσης διοτί η τηλεόραση όπως έχεις αναφέρει και στα λεγόμενα σου ειναι συντριπτική για τα εγκεφαλικά κύτταρα των παιδίων καθώς και δέχεται προπαγάνδα σε αντίθεση με τον υπολογιδτή και το διαδίκτυο που ειναι πιο ελεύθερα τα πράγματα! #0001

  • Παιδί και ηλεκτρονικός υπολογιστής

    Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση και ασχολούνται με τον ηλεκτρονική υπολογιστή είναι αναμενώμενο ακολούθως η συγκέντρωσή τους να είναι μειωμένη. Διαφωνώ με τους γονείς που χρησιμοποιούν την τηλεόραση και τον υπολογιστή σαν ένα μέσο προκειμένου να καθυσηχάσουν το παιδί από τις αταξίες και τη φασαρία που μπορεί να τους προκαλέσει, όπως και πολλοί το χρησιμοποιούν σαν ένα μέσο ουτοσόστε το παιδί να ολοκληρώσει τα μαθήματά του ή το φαγητό του. Ένα παιδί δεν είναι σε θέση να κρίνει τι είναι καλό και τι είναι κακό σε αυτό που παρακολουθεί. Οφείλει ο γονιώς να το έχει υπό την επίβλεψή του και υπό την προστασία του. Σας ευχαριστώ. #0002

    απάντηση αναφορά 62Δέσποινα-φυσικοθεραπεύτρια   13/12/2011 15:12
Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr