Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στην βρεφική διατροφή

Το είδος και η ποσότητα της πρωτεΐνης που λαμβάνουν τα βρέφη και τα νήπια είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξή και εξέλιξή τους.

Το είδος και η ποσότητα της πρωτεΐνης που λαμβάνουν τα βρέφη και τα νήπια είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξή και εξέλιξή τους.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη κλινική μελέτη η αυξημένη πρωτεΐνη στο βρεφικό γάλα έχει ενοχοποιηθεί για τη γρήγορη αύξηση του βάρους. Ο ρυθμός αύξησης του βάρους των βρεφών που θηλάζουν, είναι ευρέως αποδεκτός ως ο πιο υγιής τρόπος ανάπτυξης, καθώς το μητρικό γάλα έχει τη βέλτιστη ποιότητα και ποσότητα πρωτεΐνης.

Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο για τα μωρά αποτελώντας την ιδανική διατροφή και παρέχοντας προστασία εναντίον των λοιμώξεων.

Όμως τα βρέφη σε ηλικία 6 μηνών, ακόμα και αν τρέφονται με μητρικό γάλα, την ιδανική φυσική τροφή, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις ενεργειακές απαιτήσεις τους.

Στη συνέχεια τα νήπια σταδιακά αυξάνουν την ποσότητα, την ποικιλία και την υφή των στερεών τροφών που καταναλώνουν, καθώς μειώνεται το υγρό τμήμα της δίαιτάς τους.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νήπια συχνά να μην καταναλώνουν πλήρη γεύματα.

Επίσης πολλές φορές τα νήπια δεν είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες τροφές και συχνά εμμένουν στις 4 ή 5 τροφές της αρεσκείας τους και έτσι σπάνια καταναλώνουν όλη την ποικιλία των αναγκαίων για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών τροφών.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι παρά την αξιόλογη πρόοδο της επιστήμης στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής, παρατηρείται σημαντικό έλλειμμα στην ενημέρωση των γονέων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Βρεφικής Διατροφής της Pfizer. Η έρευνα ανέδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων διακατέχεται από σύγχυση όσον αφορά στο σωστό ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού τους.

Συγκεκριμένα:

  • 76% των γονέων πιστεύει λανθασμένα ότι η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης είναι καλό για το μωρό τους
  • 53% δεν είναι σίγουροι πώς να επιβεβαιώσουν ότι το μωρό τους δέχεται τον σωστό τύπο πρωτεΐνης για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη του
  • 38% δεν γνωρίζουν τι ρόλο έχουν οι πρωτεΐνες

Επίσης η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γονείς είναι ανταγωνιστικοί όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του μωρού τους καθώς το 60% συγκρίνει την πρόοδό του με αυτή άλλων βρεφών.

Ένα ακόμη εύρημα, αφορά στην επιλογή του βρεφικού γάλακτος. Το 87% των γονέων που επιλέγουν ένα βρεφικό γάλα, δεν γνωρίζουν τι συστατικά θα πρέπει να προσέξουν.

Τέλος, η έλλειψη γνώσης που αναδεικνύεται από την έρευνα, ενισχύει το ρόλο των ιατρών στο θέμα της ενημέρωσης των γονέων και της βοήθειας που μπορούν να τους παρέχουν, ώστε να κατανοήσουν τις διατροφικές ανάγκες του μωρού τους. Τα δύο πέμπτα (39%) των νέων μητέρων ζητούν συμβουλή από το γιατρό τους, ενώ το 91% δηλώνουν ότι βρήκαν τις πληροφορίες που έλαβαν πολύτιμες και χρήσιμες.

H νέα φόρμουλα S26 Gold system

Στη νέα φόρμουλα S26 Gold system, η περιεκτικότητα της πρωτεΐνης είναι μειωμένη κατά 8%, ενώ παράλληλα η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι αισθητά βελτιωμένη λόγω της αύξησης της α-λακταλβουμίνης (α-πρωτεΐνη).

Η νέα ισορροπημένη φόρμουλα, προσφέρει έναν πιο αργό ρυθμό αύξησης βάρους, πιο κοντά σε εκείνον των θηλαζόντων βρεφών από ότι μια τυπική φόρμουλα. Επιπλέον, σύμφωνα με κλινική μελέτη η νέα φόρμουλα είναι το ίδιο καλά ανεκτή από το γαστρεντερικό με το μητρικό γάλα προκαλώντας λιγότερο συχνά δυσκοιλιότητα και διάρροιες.

Με βάση τη νέα φόρμουλα S26 Gold system δημιουργηθήκαν τα προϊόντα:

  • S-26 GOLD ΙΙ , θρεπτική τροφή δεύτερης βρεφικής ηλικίας για βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών. Η κατανομή των θρεπτικών μακροσυστατικών είναι κατάλληλη για τα βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας.
  • S-26 PROGRESS GOLD, θρεπτικό γάλα ανάπτυξης, κατάλληλο για νήπια από τον 1ο έως τον 3ο χρόνο, με μοναδικό συνδυασμό σημαντικών θρεπτικών ουσιών σε κατάλληλα επίπεδα. Το S-26 PROGRESS GOLD δεν περιέχει σακχαρόζη, διαμορφώνοντας συνήθειες υγιεινής διατροφής από την νηπιακή ηλικία. Είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο, στοιχείο που βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα, απαραίτητο στην πρόληψης της σιδηροπενικής αναιμίας.

kids.in.gr

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024