"Ενδιαφέρουσες" συνταγές

Σούπες

 

Ντοματόσουπα (4 μερίδες)

Μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη και να τη διατηρήσετε σκεπασμένη στο ψυγείο. Μην τη βάλετε όμως στην κατάψυξη

 

Υλικά

  • 2 κονσέρβες αποφλοιωμένα ντοματάκια των 425 γρ., που θα τα στραγγίσετε και θα λιώσετε ή 5 μέτριες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (120 γρ.) ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο (200 γρ.) ψιλοκομμένο
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 κύβος θρυμματισμένος ζωμός κοτόπουλου
  • 2 κουτ. της σούπας τοματοπολτός
  • 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένοι βολβοί

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι, το καρότο και ένα τέταρτο του φλιτζανιού νερό και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια, ώσπου να λιώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις ντομάτες, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το περιεχόμενο να σιγοβράσει για πέντε λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και τον κύβο και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για πέντε λεπτά ακόμη. Ανακατεύετε ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και προσθέτετε τον τοματοπολτό και τους βολβούς.

  • Η μερίδα περιέχει 60 θερμίδες

Κρύα σούπα από παντζάρια (4 μερίδες)

Μπορείτε να την ετοιμάσετε ακόμα και δύο μέρες νωρίτερα και να τη διατηρήσετε σκεπασμένη στο ψυγείο, όχι όμως στην κατάψυξη

 

Υλικά

  • 3 μεγάλα παντζάρια (500 γρ.)
  • 2 μέτρια αγγούρια (560 γρ.) τριμμένα χωρίς φλούδα και σπόρους
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 θρυμματισμένος κύβος ζωμός κοτόπουλου
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
  • 200 γρ. άπαχο γιαούρτι

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τα παντζάρια και όσο νερό χρειάζεται για να καλυφτούν και τη σκεπάζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά μόλις πάρουν βράση. Αφήνετε τα παντζάρια να σιγοβράσουν ώσπου να μαλακώσουν. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των παντζαριών. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζετε και τα τρίβετε μέσα σ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα αγγούρια, το κρεμμύδι, τον κύβο, το νερό και το μαϊντανό. Σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Γαρνίρετε με το γιαούρτι πριν από το σερβίρισμα.

 

  • Η μερίδα περιέχει 82 θερμίδες περίπου

Ψαρόσουπα (4 μερίδες) 

Μπορείτε, αν θέλετε, να την ετοιμάσετε αποβραδίς

 

Υλικά

  • 500 γρ. ψάρι φέτα (της αρεσκείας σας)
  • 200 γρ. πράσα
  • 250 γρ. μανιτάρια
  • 250 γρ. καρότα
  • 5-6 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από ένα λεμόνι
  • ρίγανη, δάφνη, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και πλένετε το ψάρι και τα λαχανικά. Στρώνετε στον πάτο της κατσαρόλας όλα τα λαχανικά και τα αρωματικά βότανα και απλώνετε από πάνω τις φέτες ψαριού. Ρίχνετε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά όλα μαζί, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από το μάτι και όταν κρυώσει λίγο το περιεχόμενο, το αδειάζετε στο μπλέντερ και πολτοποιείτε τα υλικά ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Λίγο πριν από το σερβίρισμα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού και το πιπέρι. Η σούπα τρώγεται χλιαρή ή κρύα.

Σημ.: Κατάλληλα ψάρια για βραστά είναι ο μπακαλιάρος, η σφυρίδα, η συναγρίδα κ.λπ.

  • Η μερίδα περιέχει 250 θερμίδες περίπου

Σαλάτες

 

Πικάντικη παντζαροσαλάτα με σως γιαουρτιού (4 μερίδες)

Δεν διατηρείται στην κατάψυξη

 

Υλικά

  • 3 μεγάλα παντζάρια (500 γρ.)
  • 1 μεγάλο καρότο (200 γρ.) τριμμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο σέλινο (80 γρ.) ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  •  
  • Για τη σως γιαουρτιού:
  • 200 γρ. άπαχο γιαούρτι
  • 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βράζετε τα παντζάρια και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζετε και τα κόβετε σε κύβους. Αναμειγνύετε σ ένα δοχείο τα παντζάρια, το καρότο, τα κρεμμυδάκια, το σέλινο και το μαϊντανό. Πριν σερβίρετε, περιχύνετε τη σαλάτα με τη σως γιαουρτιού. Θα ετοιμάσετε τη σως γιαουρτιού αναμειγνύοντας το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και θα απολαύσετε τη γευστική και πολύ υγιεινή αυτή σαλάτα.

 

  • Η μερίδα περιέχει 109 θερμίδες

 

Σαλάτα Νισουάζ (4 μερίδες) 

Υλικά

  • 180 γρ. τόνος κονσέρβα σε νερό, καλά στραγγισμένος, κομμένος σε φέτες
  • 4 αυγά κομμένα σε φέτες
  • 60 γρ. φιλέτα αντσούγιας κομμένα σε τρία κομμάτια
  • 180 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε πολύ μικρά κομμάτια
  • 1-2 καρδιές μαρουλιού κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1-2 μεγάλες σφιχτές ντομάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 12 μαύρες ελιές
  • 1 κουτ. της σούπας κάπαρη
  • 1 κουτ. του γλυκού λάδι

Εκτέλεση

Θα επιστρατεύσετε τη φαντασία και το γούστο σας για να αναμείξετε όλα αυτά τα υλικά και να παρουσιάσετε ένα εντυπωσιακό σύνολο

  • Η μερίδα περιέχει 150 θερμίδες περίπου

 

Σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι και βότανα (4 μερίδες)

Να την ετοιμάσετε λίγο πριν τη σερβίρετε. Δεν διατηρείται στο ψυγείο

 

Υλικά

  • 250 γρ. μπρόκολο
  • 250 γρ. κουνουπίδι
  • 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
  • 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
  • 1 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 κουτ. της σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Χωρίζετε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε κλωνάκια αφαιρώντας τα σκληρά μέρη και τα βράζετε. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αναμειγνύετε σ ένα δοχείο το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το βασιλικό, τη μέντα και το μαϊντανό. Λίγο πριν σερβίρετε τη σαλάτα, την περιχύνετε με το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι.

  • Η μερίδα περιέχει 24 θερμίδες περίπου

 

Νόστιμα Πιάτα

 

Μοσχαράκι με σπανάκι και τυρί (4 μερίδες)

Χρησιμοποιήστε τυρί μοτσαρέλα σε φέτες. Προσπαθήστε να τηρήσετε το χρόνο που προτείνουμε για να ψηθεί. Δεν διατηρείται στην κατάψυξη και δεν ψήνεται σε φούρνο μικροκυμάτων.

 

Υλικά

  • 5 σπανακόφυλλα (100 γρ.)
  • 1 κουτ. της σούπας νερό
  • 4 μοσχαρίσιες μπριζόλες, 100 γρ. η καθεμία
  • 2 φέτες μοτσαρέλα κομμένες στη μέση
  • Για τη σάλτσα:
  • 1 κουτ. του γλυκού βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 310 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Αφού αφαιρέσετε τα κοτσάνια από τα σπανακόφυλλα, τα τυλίγετε σφιχτά. Τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό. Τα αφήνετε να βράσουν σκεπασμένα για πέντε λεπτά περίπου ή όσο χρειαστεί για να μαραθούν. Τα στραγγίζετε όσο πιο καλά μπορείτε. Χτυπάτε τις μπριζόλες, ώσπου να γίνουν πολύ λεπτές. Βάζετε πάνω στο μάτι ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνετε. Τοποθετείτε μέσα τις μπριζόλες σε μια σειρά και τις αφήνετε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε πάνω από κάθε μπριζόλα λίγο σπανάκι κι ένα κομματάκι μοτσαρέλα. Ρίχνετε γύρω από το κρέας -χωρίς να καλύψετε το τυρί- τη σάλτσα (αφού θα έχετε αναμείξει προηγουμένως όλα τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή της). Σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε το περιεχόμενο να σιγοβράσει για δέκα λεπτά ή ώσπου να λιώσει το τυρί.

 

Η μερίδα περιέχει 233 θερμίδες περίπου

 

Σπανάκι με σκόρδο (4 μερίδες)

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μακρόστενες φετούλες
  • 4 κουτ. της σούπας λάδι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το σπανάκι και το πλένετε με άφθονο νερό. Το κόβετε σε χοντρά κομμάτια και το βάζετε μαζί με το λάδι σε μια κατσαρόλα για να σοταριστεί. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ένα φλιτζάνι νερό. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για είκοσι με είκοσι πέντε λεπτά. Όταν σερβίρετε, περιχύνετε με λεμόνι.

  • Η μερίδα περιέχει 191 θερμίδες

 

Κολοκυθάκια κατσαρόλας με δαφνόφυλλο

Δεν διατηρείται στην κατάψυξη

 

Υλικά

  • 15 γρ. βούτυρο
  • 6 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 5 μικρά κολοκυθάκια (500 γρ.) κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 425 γρ. αποφλοιωμένη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. της σούπας τοματοπελτές
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 δαφνόφυλλο

Εκτέλεση

Βάζετε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνετε μέσα το βούτυρο. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ανακατεύοντας για τρία λεπτά. Ανακατεύοντας ακόμη ρίχνετε τα κολοκυθάκια, την ντομάτα ψιλοκομμένη, τον τοματοπελτέ, το μαϊντανό και το δαφνόφυλλο. Μη σκεπάσετε την κατσαρόλα. Μόλις το περιεχόμενό της πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει. Αφαιρείτε το δαφνόφυλλο πριν από το σερβίρισμα.

 

  • Η μερίδα περιέχει 71 θερμίδες

 

Ψάρι πλακί με λαχανικά (4 μερίδες)

Θα το ετοιμάσετε πριν το γεύμα, διότι το πιάτο τρώγεται καλύτερα ζεστό, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο

 

Υλικά

  • 4-5 φέτες ψάρι (της αρεσκείας σας)
  • 5 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε ροδέλες χωρίς σπόρους
  • 250 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουτ. της σούπας λάδι
  • 1 κουτ. του γλυκού σκόρδο σκόνη
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Στρώνετε σ ένα πυρέξ τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Ανακατεύετε σ ένα μπολ τα κομμένα λαχανικά. Ρίχνετε στο μπολ μισό φλιτζάνι βραστό νερό. Σκορπίζετε τα μισά λαχανικά με το νερό πάνω από τις πατάτες. Απλώνετε τα ψάρια και ρίχνετε από πάνω τα υπόλοιπα λαχανικά. Προσθέτετε το λάδι, το πιπέρι και το σκόρδο και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στους 220 βαθμούς για 35 με 45 λεπτά περίπου.

 

  • Η μερίδα περιέχει 250 θερμίδες περίπου

 

Επιδόρπια

 

Ζελέ ροδάκινο, φράουλα και μήλο (4 μερίδες)

Μπορείτε να ετοιμάσετε το ζελέ από την προηγούμενη. Δεν διατηρείται στην κατάψυξη

 

Υλικά

  • 3 κουτ. του γλυκού ζελατίνα
  • 2 κουτ. της σούπας νερό
  • 3/4 του φλιτζανιού χυμός μήλου χωρίς ζάχαρη
  • 250 γρ. φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 4 ροδάκινα (480 γρ.) κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση

Λιώνετε τη ζελατίνα στο ήδη ζεσταμένο νερό και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αναμειγνύετε σ ένα δοχείο τη ζελατίνα και το χυμό του μήλου. Ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σε τέσσερα μικρά μπολάκια, που θα τα χρησιμοποιήσετε για να σερβίρετε. Τα τοποθετείτε στο ψυγείο ώσπου να πήξει ο χυμός. Σε κάθε μπολάκι βάζετε μια στρώση φράουλες κι από πάνω μια άλλη με φέτες ροδάκινου. Τοποθετείτε σε μια τρίτη στρώση όσες φράουλες έχουν περισσέψει. Αδειάζετε τον υπόλοιπο χυμό στα μπολάκια και τα βάζετε για αρκετές ώρες στο ψυγείο, ώσπου να πήξει το επιδόρπιό σας.

 

  • Η μερίδα περιέχει 81 θερμίδες περίπου

Μους φρούτων (4 μερίδες)

Μπορείτε να ετοιμάσετε το γλυκό και δύο μέρες νωρίτερα, αλλά δεν πρέπει να το βάλετε στην κατάψυξη

 

Υλικά

  • 2/3 του φλιτζανιού νέκταρ ροδάκινου
  • 2/3 του φλιτζανιού χυμός αχλαδιού
  • 2 κουτ. του γλυκού ζελατίνα
  • 2 κουτ. της σούπας νερό
  • 2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
  • 1 αυγό (να χωρίσετε το ασπράδι από τον κρόκο)
  • 1 μέτριο ροδάκινο (150 γρ.) κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση

Αδειάζετε τους χυμούς σε διαφορετικά μικρά δοχεία. Λιώνετε τη ζελατίνα στο ήδη ζεσταμένο νερό. Την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αναμειγνύετε σ ένα δοχείο τη ζάχαρη, τον κρόκο του αυγού και τη ζελατίνα. Μοιράζετε το μείγμα στα δύο δοχεία με τους χυμούς, ανακατεύετε και τα βάζετε στο ψυγείο, ώσπου το περιεχόμενό τους να πήξει λίγο. Χτυπάτε το ασπράδι μαρέγκα και ρίχνετε το μισό στο ένα μπολ και το άλλο μισό στο άλλο ανακατεύοντας ελαφρά. Αδειάζετε ταυτόχρονα το περιεχόμενο των δύο δοχείων σε τέσσερα μπολάκια παγωτού. Τα αφήνετε στο ψυγείο ώσπου να πήξει η μους. Γαρνίρετε με τις φέτες του ροδάκινου.

  • Η μερίδα περιέχει 90 θερμίδες περίπου