Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπάρχει σεξ μετά το μωρό

Υπάρχει σεξ μετά το μωρό

Οι πρώτες εβδομάδες -αν όχι οι πρώτοι μήνες- μετά τη γέννηση του μωρού προκαλούν μια σεξουαλική αμηχανία στους νέους γονείς. Είναι σίγουρο πως ο νέος σας ρόλος σάς έχει αλλάξει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ερωτική σας ζωή θα είναι ανύπαρκτη.

Οι πρώτες εβδομάδες -αν όχι οι πρώτοι μήνες- μετά τη γέννηση του μωρού προκαλούν μια σεξουαλική αμηχανία στους νέους γονείς. Είναι σίγουρο πως ο νέος σας ρόλος σάς έχει αλλάξει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ερωτική σας ζωή θα είναι ανύπαρκτη.

της Ελένης Χαδιαράκου

Baby blues, λευκές νύχτες και μαύρες σκέψεις. Τα χρώματα αυτής της περιόδου, δυστυχώς, δεν είναι πάντα ρόδινα. Τα περισσότερα ζευγάρια παραπονιούνται πως η περίοδος αυτή είναι ένα ασταμάτητο κυνηγητό με το χρόνο και πως όλο αυτό επηρεάζει την ερωτική τους ζωή. Σύμφωνα με έρευνες, ένα ζευγάρι στα δύο έχει προβλήματα στο κρεβάτι μετά τη γέννηση του μωρού. Τυχαίο ή μοιραίο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της περιόδου, το ζευγάρι χρειάζεται σχεδόν ένα εξάμηνο προκειμένου να μπει στην κανονική του ρουτίνα. Τότε, γιατί εκνευρίζεστε όταν ο σύντροφός σας σας ζητάει σεξ; Γιατί δεν νιώθετε πια γυναίκα; Αλλά ούτε και μάνα ακόμα, καλά-καλά; Τι μπέρδεμα είναι αυτό;

Όλα αλλάζουν
Μετά τη γέννα έρχεται η περίοδος της λοχείας. Η γυναίκα γίνεται μητέρα, και τώρα πια ζει με καθημερινό της καθήκον το θηλασμό. Αυτή η πρώτη ουσιαστική επικοινωνία μητέρας-παιδιού δημιουργεί μια πρωτόγνωρη σχέση με το μωρό… σχεδόν ερωτική. Κάποιες φορές, η γυναίκα-μητέρα ξεχνάει ή παραμελεί το σύντροφό της, δίνοντας όλο της το συναίσθημα στο παιδί. Η σεξουαλικότητά της βρίσκεται σε αναστολή, μιας που το «μητρικό φίλτρο» είναι τώρα πιο δυνατό από ποτέ και την καλεί στον πρώτο δυναμικό ρόλο της, αυτόν της μητέρας, που θα τον έχει σε όλη την υπόλοιπη ζωή της. Επίσης, κατά την περίοδο της λοχείας, η γυναίκα περνάει έντονες ψυχοσυναισθηματικές εντάσεις και εξάρσεις. Και, βέβαια, με μια τόσο ταραγμένη ψυχολογία, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το σεξ.

«Τι μου συμβαίνει;»
Η αρνητική στάση των γυναικών (μερικές φορές και των ανδρών) για σεξουαλική επαφή μετά την απόκτηση παιδιού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Αρκετές γυναίκες μετά τον τοκετό παρουσιάζουν μια καταθλιπτικόμορφη συμπεριφορά, η οποία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες και συνήθως υποχωρεί σταδιακά μέχρι το τέλος της λοχείας (φυσιολογικά ορίζεται στις σαράντα μέρες μετά τον τοκετό). Μεταξύ άλλων, η καθημερινότητα που αλλάζει και η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που την ευχαριστούσαν στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι κι αυτοί κάποιοι σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην «άρνηση». Σύμφωνα, πάντως, με το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο, οι παράγοντες που ευθύνονται για το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικοί και είναι οι εξής:

Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Η νέα μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον ελκυστική, λόγω των αλλαγών που έχουν προκύψει στο σώμα της μετά την εγκυμοσύνη. Πιθανό να αισθάνεται άβολα, να ντρέπεται, να φοβάται ότι δεν είναι επιθυμητή και ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όπως πριν από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, κάποιες ενδεχόμενες κακώσεις και δυσμορφίες στα γεννητικά της όργανα μετά τον τοκετό, την κάνουν να ανησυχεί και να προβληματίζεται για τη σεξουαλική της λειτουργία.

Φόβος για νέα εγκυμοσύνη
Μια γυναίκα μπορεί να αρνείται να κάνει σεξ, γιατί φοβάται την πιθανότητα να μείνει έγκυος ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ευθύνη για την ανατροφή ενός παιδιού και η προσαρμογή στις πολλές υποχρεώσεις, αγχώνουν πολύ τη νέα μητέρα ούτως ή άλλως, και έτσι προτιμά να απέχει τελείως σεξουαλικά.

Αλλαγή ρόλων
Η ζωή ενός ζευγαριού αλλάζει ουσιαστικά όταν κάνει την είσοδό του το νέο μέλος. Οι δύο σύντροφοι, εκτός από εραστές, τώρα γίνονται και γονείς. Ο ρόλος του γονιού, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα που είναι και η περίοδος προσαρμογής σε μια καινούργια κατάσταση, είναι ιδιαίτερα κουραστικός για τη μητέρα, η οποία αναλαμβάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα του μωρού. Το συνεχές άγχος να φροντίσει το μωρό, καθώς και η σωματική κούραση που αισθάνεται, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ερωτική διάθεση της μητέρας. Η γυναίκα συχνά αγχώνεται, γιατί πρέπει να προγραμματίσει τη χρονική στιγμή που θα βρεθεί ερωτικά με το σύντροφό της (π.χ. όταν το μωρό κοιμάται). Αυτή η προετοιμασία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία της και να αποφεύγει το σεξ. Ακόμα πιο συχνά, η μητέρα αφοσιώνεται στη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού και βάζει σε δεύτερη μοίρα το σύζυγο και τις προσωπικές στιγμές του ζευγαριού. Τελικά, το ενδιαφέρον της για τη μητρότητα επικαλύπτει το ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα.

Τι να κάνει το ζευγάρι

  • Συζητήστε με το σύντροφό σας όλους τους φόβους και τους προβληματισμούς σας. Κάθε γυναίκα οφείλει να εκφράζει τα συναισθήματά της, αλλά και να συζητά με το σύντροφό της ό,τι την απασχολεί στην ερωτική τους ζωή.
  • Αν δεν αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα απλό πρόγραμμα γυμναστικής στο γυμναστήριο ή ακόμα και στο σπίτι.
  • Αν δεν έχετε την επιθυμία να κάνετε σεξ με το σύντροφό σας, προσεγγίστε τον με άλλους τρόπους, δείχνοντάς του τρυφερότητα.
  • Επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας και συζητήστε το θέμα της αντισύλληψης.
  • Μην ξεχνάτε πως και ο σύντροφός σας επηρεάζεται από τη γέννηση του παιδιού. Κάποιοι άντρες αντιμετωπίζουν τον τοκετό ως χαρμόσυνο γεγονός, ενώ άλλοι κυριεύονται από αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα αν η γυναίκα κατά τη διάρκεια της γέννας χρειάστηκε κάποια χειρουργική επέμβαση. Υποσυνείδητα, μπορεί ο σύντροφός σας (ειδικά αν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος) να έχει συνδέσει την ερωτική πράξη με τα «βασανιστήρια» που υπέστη η σύντροφός τους. Ίσως κι αυτός να χρειάζεται το χρόνο του.
  • Πειραματιστείτε προσεκτικά, για να ανακαλύψετε με ποιον τρόπο μπορείτε να χαρείτε μαζί με το σύντροφό σας το σεξ. Πολλές γυναίκες, λίγες ημέρες μετά τη γέννα, θέλουν να έχουν οργασμό. Το σεξ βοηθά τη μήτρα τους να επανέλθει πιο γρήγορα στη φυσιολογική της κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, αν επιχειρήσετε να κάνετε έρωτα 10 με 14 ημέρες μετά τον τοκετό. Η πρώτη φορά θα είναι ίσως δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο να την αποτολμήσετε, γιατί έτσι θα αποκατασταθεί γρηγορότερα η ερωτική σας ζωή.

«Έχω απορίες… »
Πότε θα αισθανθώ ότι θέλω να έρθω ξανά σε σεξουαλική επαφή; Τις πρώτες εβδομάδες ή και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, είναι συνηθισμένο να νιώθετε πεσμένη τη λίμπιντό σας. Τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί να νιώθετε εξαντλημένη ή να πονάτε. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο να αναρρώσει. Και έχετε, επιπλέον, τις απαιτήσεις φροντίδας ενός νεογέννητου 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Μπορεί να ανησυχείτε ότι το σεξ θα είναι επίπονο. Εάν έχετε οποιαδήποτε τομή, μπορεί να είστε πολύ ευαίσθητες σε εκείνη την περιοχή. Σε μερικές γυναίκες, η ευαισθησία υποχωρεί σχετικά γρήγορα. Άλλες, όμως, μπορεί να νιώθουν άβολα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για πολλούς μήνες μετά τον τοκετό. Είναι πιθανό να έχετε κολπική ξηρότητα στις πρώτες τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση, λόγω πτώσης των οιστρογόνων. Εάν θηλάζετε, η ξηρότητα μπορεί να συνεχιστεί, ή να υποχωρήσει καθώς θα θηλάζετε λιγότερο. Αν, πάντως, δεν είστε έτοιμες να επιστρέψετε στη σεξουαλική ζωή, κάντε διάλειμμα. Χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμοστείτε φυσικά και συναισθηματικά στις απαιτήσεις της φροντίδας του μωρού και δεν υπάρχει λόγος να πιεστείτε για τη σεξουαλική επαφή μέχρι να αισθανθείτε έτοιμη. Όταν έρθει η ώρα, το σεξ θα είναι τόσο καλό όσο ήταν και πριν από την έλευση του μωρού σας.
Πώς η έλευση του μωρού στη ζωή μας αλλάζει τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον; Μπορεί να διαπιστώσετε (ή ο σύντροφός σας να αισθανθεί) ότι η ένταση του δεσμού που αναπτύσσετε με το μωρό σάς κάνει λιγότερο συναισθηματικά διαθέσιμες. Από την άλλη, όμως, το μωρό μπορεί να φέρει τέτοια χαρά στη ζωή σας που να ενισχύσει τη σεξουαλική οικειότητα. Εάν ο σύντροφός σας ζηλεύει ή φοβάται τη νέα σχέση σας με το μωρό, προσπαθήστε να τον καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι τον αγαπάτε ακόμα και τον χρειάζεστε. Και διαβεβαιώστε τον ότι θα έχει πολλές ευκαιρίες να φροντίσει και να δεθεί κι αυτός με το μωρό. Το μοίρασμα της χαράς και των προβλημάτων της γονεϊκότητας μπορεί να σας ανταμείψει και να ενισχύσει τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον.

Πότε θα επανέλθει ο κόλπος μου στα «φυσιολογικά» του;
Ο κόλπος διαστέλλεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Θα αρχίσει να συστέλλεται και να επανακτά το μυϊκό του τόνο λίγες μέρες αργότερα, αλλά θα είναι πάντα λίγο μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν από τον πρώτο σας φυσιολογικό τοκετό.

Ο θηλασμός επηρεάζει τη σεξουαλική μου ζωή;
Πιθανώς να διαπιστώσετε χαμηλότερη κολπική λίπανση από ό,τι τον καιρό της εγκυμοσύνης, λόγω της πτώσης των οιστρογόνων κατά το θηλασμό. Η χρήση λιπαντικού θα βοηθήσει στη μείωση της δυσανεξίας που μπορεί να νιώθετε εξαιτίας της κολπικής ξηρότητας. Επίσης, ο θηλασμός προκαλεί αύξηση της προλακτίνης, ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την ερωτική διάθεση. Αν ανησυχείτε ότι το στήθος σας μπορεί να βγάλει γάλα σε ακατάλληλη στιγμή, όντως μπορεί να συμβεί. Αν δεν θέλετε να συμβεί, θηλάστε το μωρό πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Τι αντισυλληπτικές επιλογές έχω;
Καλύτερα να προνοήσετε γι’ αυτό πριν από τον τοκετό. Επειδή θα έχετε ωορρηξία πριν από την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό, μπορεί να μείνετε εύκολα έγκυος. Οπότε χρησιμοποιήστε προφυλακτικά από την αρχή. Συζητήστε με το γιατρό σας για τον τύπο της αντισύλληψης που χρειάζεστε τώρα. Μπορείτε να επιστρέψετε στην παλιά σας αντισύλληψη ή να θεωρήσετε ότι κάτι άλλο θα λειτουργούσε καλύτερα. Οι επιλογές σας εξαρτώνται έως ένα βαθμό από το αν θέλετε να αποκτήσετε άλλα παιδιά στα επόμενα χρόνια και το αν θηλάζετε.

Μήπως θα πονέσω;
Αρχίστε το σεξ αργά και χαλαρά και προσπαθήστε να απολαύσετε ο ένας το σώμα του άλλου χωρίς συγκεκριμένες προσδοκίες για το πού θα οδηγήσει αυτό. Προσπαθήστε να βρείτε κάποια στιγμή που δεν θα νιώθετε πιεσμένες. Όταν νιώσετε έτοιμη να δοκιμάσετε επαφή, πειραματιστείτε με τις διάφορες στάσεις και ανακαλύψτε την πιο βολική.

Πώς θα βρούμε χρόνο για σεξ;
Πάντα βρίσκεις χρόνο, όταν θέλεις. Πάντως, και χρόνο να βρείτε, να είστε σίγουρες ότι το μωρό θα ξυπνήσει στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Διατηρήστε το χιούμορ σας και… υπομονή. Τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα όταν το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα. Και θα είστε λιγότερο κουρασμένες τότε.

kids.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024