Φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους πέφτουν θύματα bulling;

Φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους πέφτουν θύματα bulling;
Από: Ελένη Καραγιάννη

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που πέφτουν θύματα του σχολικού εκφοβισμού έχουν συνήθως είτε υπερπροστατευτικούς είτε υπερβολικά αυστηρούς γονείς!

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής ψυχολογίας Ντίτερ Βόλκε «όταν μιλάμε για bulling όλοι αναζητούμε τις αιτίες στο σχολικό περιβάλλον, όμως στην πραγματικότητα, το πρόβλημα ξεκινάει από το σπίτι».

Και ενώ ο ίδιος εκτιμούσε ότι τα παιδιά που έχουν πολύ αυστηρούς γονείς είναι πιο πιθανό να υποστούν το bulling, διαπίστωσε με έκπληξη –όπως ομολογεί- πως και εκείνα που έχουν υπερβολικά προστατευτικούς γονείς κινδυνεύουν εξίσου! Όπως λέει αν και η υποστήριξη, η αυξημένη επίβλεψη και η συμμετοχή των γονιών μειώνουν τις πιθανότητες τα παιδιά τους να εμπλακούν σε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, η υπερπροστατευτικότητα αυξάνει τον κίνδυνο!

«Τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξή μας, όμως πολλοί γονείς προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από κάθε είδους αρνητική εμπειρία», λέει. «Έτσι τα εμποδίζουν από το να μάθουν τρόπους να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις από συνομηλίκους τους και γίνονται πιο ευάλωτα».

Η έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 200.000 παιδιών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ έδειξε επίσης ότι τα παιδιά που θυματοποιούνται από τα αδέρφια τους είναι επίσης πιο ευάλωτα στο bulling.

«Οι γονείς πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά τους, να τους δείχνουν στοργή, αλλά και να βάζουν ξεκάθαρους κανόνες στη συμπεριφορά τους, προκειμένου εκείνα να μη γίνονται εύκολα θύματα», καταλήγει η καθηγητής. «Είναι σημαντικό να επιτρέπουν στα παιδιά να εμπλέκονται σε κάποιες διαφωνίες με τους φίλους τους ώστε να μάθουν μόνο τους πώς να τις λύνουν –αντί να παρεμβαίνουν με το παραμικρό».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Child Abuse and Neglect.

imommy

Τα σχόλιά σας

  • ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΣΑ

    Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με τα αίτια που κάποια παιδιά γίνονται επιθετικά απέναντι στους συμμαθητές τους.Και η απάντηση είναι απλή:Πρόκειται για παιδιά με γονείς οι οποίοι τα μεγαλώνουν ΣΑΝ ΖΩΑ,χωρίς καμία απολύτως γονική μέριμνα και φροντίδα,πολλές φορές τα χτυπάνε,είναι γονείς με χαμηλό κοινωνικό,μορφωτικό και σε κάποιες περιπτώσεις και νοητικό επίπεδο,ανίκανοι να υποδείξουν στο παιδί τους τους ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς -μιας και ούτε οι ίδιοι τους γνωρίζουν- χωρίς κοινωνικές συναναστροφές και γενικότερα άνθρωποι εν πολλοίς κοινωνικά -και όχι μόνο- απροσάρμοστοι.Και βέβαια,το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει.Γεννάνε παιδιά-ζώα με τα γνωστά αποτελέσματα #0001

  • εξοργιστικό αλλά κοινότυπο!

    Εξοργιστικό αλλά κοινότυπο βρίσκω το γεγονός ότι ερευνούμε όχι τι δημιουργεί το θύτη, αλλά το θύμα! Εάν έχουμε θύτη στο περιβάλλον θα έχουμε και θύμα ότι είδους παιδιά και αν υπάρχουν τριγύρω! #0002

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr