Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρακτικός οδηγός - Ήρθες πάλι τρελό μας καρναβάλι

Πρακτικός οδηγός – Ήρθες πάλι τρελό μας καρναβάλι

Μασκαρέματα, μουσική, κομφετί, σερπαντίνες, μάσκες, χρώματα, γέλια, παρελάσεις. Με μια λέξη ήρθαν οι Απόκριες! Επειδή τα παιδιά τρελαίνονται για μασκαρέματα, κάντε τους φέτος την έκπληξη και ετοιμάστε τους κάτι ξεχωριστό...

Μασκαρέματα, μουσική, κομφετί, σερπαντίνες, μάσκες, χρώματα, γέλια, παρελάσεις. Με μια λέξη ήρθαν οι Απόκριες! Επειδή τα παιδιά τρελαίνονται για μασκαρέματα, κάντε τους φέτος την έκπληξη και ετοιμάστε τους κάτι ξεχωριστό…

Μια γιορτή συνώνυμη με το κέφι, το χορό, την ξενοιασιά, που τα μικρά την περιμένουν με ανυπομονησία αλλά και οι μεγάλοι, καθώς όλοι αυτές τις μέρες γίνονται παιδιά! Οι Απόκριες λοιπόν είναι εδώ και κρατάνε μόνο λίγες εβδομάδες, γι’ αυτό υποδεχθείτε το καρναβάλι κι ακολουθήστε τους ρυθμούς του για ένα χειμωνιάτικο ξεφάντωμα, που θα σας κάνει να ξεφύγετε για λίγο από τους αγχώδεις ρυθμούς που ακολουθείτε όλο το χρόνο, που θα φτάσει το κέφι όλων των μελών της οικογένειας στο αποκορύφωμα.

Με παιχνιδιάρικη διάθεση μεταμορφώστε το σπίτι σε αποκριάτικο σκηνικό, γεμάτο χαρούμενα, ζωηρά χρώματα. Φτιάξτε πρωτότυπες στολές με οδηγό τη φαντασία και το χιούμορ που θα μεταμορφώσουν τα μικρά σας αλλά και εσάς, ταξιδεύοντάς σας σε αγαπημένα παραμύθια, όνειρα και ιδανικά. Δημιουργήστε ευφάνταστες ξεκαρδιστικές μάσκες με τις ανεξάντλητες εμπνεύσεις των μικρών σας. Μασκαρέψτε ακόμα και τα φαγητά και τα γλυκά που θα προσφέρετε στην οικογένειά σας αυτές τις μέρες. Είναι σίγουρο ότι θα το διασκεδάσετε όλοι και θα περάσετε τέλεια!

Η παράδοση λέει…

Η λέξη Αποκριά σημαίνει την αποχή από την κρεατοφαγία και περιλαμβάνει τις τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή πριν τη Σαρακοστή.

Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών ονομάζεται «Προφωνή», από το παλιό έθιμο να αναγγέλλουν τον ερχομό της, η δεύτερη «Κρεατινή», γιατί επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος όλες τις μέρες, και η τελευταία «Τυρινή», γιατί τρώμε πολύ τυρί.

Οι ρίζες της πανάρχαιας αυτής γιορτής προέρχονται από τις διονυσιακές γιορτές και τελετές και φτάνουν μέχρι σήμερα, ενώ έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες.

Όπου κι αν είστε

Οι Απόκριες αγγίζουν κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας, καθώς παντού γίνονται γλέντια, καρναβάλια, αναβίωση παλιών εθίμων με τη συμμετοχή και το ξεφάντωμα όλων των κατοίκων και των επισκεπτών. Απολαύστε λοιπόν τις Απόκριες όπου κι αν είστε!

Ξεφαντώστε οικογενειακώς

Με ενθουσιασμό, χαρά και γέλια ξεκινήστε έγκαιρα τις προετοιμασίες για την πανάρχαια και κεφάτη γιορτή που πλησιάζει. Ετοιμασίες απλές, σύμφωνα με το πνεύμα της παράδοσης, που θα χαρίσουν σε όλα τα μέλη της οικογένειας όμορφες στιγμές, που θα σας δώσουν την ευκαιρία να σμίξετε με αγαπημένους συγγενείς και φίλους, που πάνω απ’ όλα θα προσφέρουν στα παιδιά πολύτιμες, τρυφερές αναμνήσεις και εμπειρίες. Να το πούμε κι αλλιώς, διασκεδάζοντας όλοι μαζί έχετε μια ακόμα θαυμάσια ευκαιρία για να χτίσετε γερές σχέσεις και δεσμούς με τα παιδιά σας. Το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι κέφι, καλή διάθεση και λίγο παραπάνω χρόνος αφιερωμένος στην οικογένεια.

Budget story

Το να προσφέρετε όμορφες στιγμές και αναμνήσεις στα μικρά πλασματάκια σας δεν συνεπάγεται ότι αυτές τις μέρες θα πρέπει να ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας, να «φορτώσετε» την πιστωτική σας κάρτα ή να καταφύγετε σε καταναλωτικό δάνειο. Εάν έχετε πάντα κατά νου ότι αυτόν που θέλετε πρωτίστως να ευχαριστήσετε ή ακόμα να εντυπωσιάσετε είναι το παιδί σας κι όχι ο περίγυρός σας, τότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε καμιά επιπλέον σπατάλη. Κι αυτό όχι από τσιγκουνιά, αλλά γιατί πολύ απλά ένα παιδάκι δεν ξεχωρίζει ή δεν εκτιμά αν το αποκριάτικο κοστούμι του είναι αυθεντικό ή πανάκριβο. Αυτό όμως που θα εκτιμήσει τώρα αλλά και μελλοντικά, που θα γεμίσει την ψυχή του ζεστασιά, θετικά συναισθήματα, ασφάλεια, αποδοχή, ικανοποίηση είναι το εάν του αρέσει πραγματικά, εάν ακούστηκε και η δική του γνώμη στην επιλογή της στολής, εάν μοιράστηκε όμορφες στιγμές με τους γονείς του συμμετέχοντας και βοηθώντας όσο μπορούσε στην ετοιμασία της.

Στολές για όλα τα γούστα

Οι Απόκριες απαιτούν μασκαρέματα! Κι αυτό εξάλλου είναι το όνειρο κάθε παιδιού. Ξεχυθείτε λοιπόν στα ειδικά καταστήματα όπου θα βρείτε αμέτρητες στολές για να ικανοποιήσετε τις ενδυματολογικές και στυλιστικές απαιτήσεις των μικρών σας αλλά και… τις δικές σας.

Δώστε τη μεγάλη χαρά στα πιτσιρίκια να επιλέξουν μόνα τους το κοστούμι που τους αρέσει για να ζωντανέψουν το παιχνίδι τους, ανάλογα με το χαρακτήρα τους και τις ψυχικές τους ανάγκες. Ό,τι καλύτερο για να λάμπουν τα προσωπάκια των μικρών ονειροπόλων από χαρά!

Smart tip: Αν θέλετε το αποκριάτικο κοστούμι που θα αγοράσετε για το μικρό σας να το έχει και για την επόμενη χρονιά, φροντίστε να το διαλέξετε λίγο μεγαλύτερο.

Μπορείτε και μόνες σας

Το να φτιάξετε μια πρωτότυπη, ευφάνταστη στολή για τα μικρά σας ή ακόμα και για εσάς δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το μόνο που απαιτείται να κάνετε είναι να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας, την ευρηματικότητά σας, την έμπνευσή σας, να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις της δημιουργικής, γόνιμης φαντασίας των παιδιών σας και εγγυημένα το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό και αξιοπρόσεκτο.

Να θυμάστε επίσης ότι το μυστικό για μια εντυπωσιακή στολή είναι να δώσετε έμφαση στο χιούμορ, στα αξεσουάρ, στα χρώματα. Πολύ απλά, με το μαγικό σας ραβδάκι μπορείτε εύκολα αυτοσχεδιάζοντας να μεταμορφώσετε ό,τι υπάρχει στο σπίτι, δηλαδή παλιά καπέλα, ρούχα, κουρτίνες, πετσέτες κοκ. ή συνδυάζοντας αταίριαστα μεταξύ τους κομμάτια σε μια αξιοθαύμαστη στολή. Για παράδειγμα, ένα λευκό σεντόνι μπορεί να μεταμορφώσει το μικρό σας σε φαντασματάκι ή Άραβα ενώ ένα λουλουδάτο χρωματιστό τραπεζομάντιλο τη μικρή σας σε εξωτική καλλονή ακόμα και σε γκέισα.

σε συνεργασία με τα παιδιά

Η χαρά της προετοιμασίας που θα μοιραστείτε με τα παιδιά είναι το σημαντικότερο σημείο σε όλη τη διαδικασία. Αυτό είναι που μετράει πρώτα και πάνω απ’ όλα.

Προτρέψτε κι ενθαρρύνετε λοιπόν τα μικρά να συμμετέχουν κι εκείνα στην ετοιμασία της στολής τους, π.χ. αν έχουν την κατάλληλη ηλικία, να κόψουν το περίγραμμα που θα έχετε σχεδιάσει πάνω σε ύφασμα ή χαρτί, να κολλήσουν στολίδια κ.ά. Σίγουρα θα είναι για εκείνα μια συναρπαστική εμπειρία που θα τους δώσει την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους, τον αυθορμητισμό τους, τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους, τα συναισθήματά τους. Με άλλα λόγια, ό,τι καλύτερο για τη συναισθηματική και ψυχική τους ανάπτυξη.

Express yourself

Εάν δεν το κάνατε μέχρι τώρα, ευκαιρία φέτος να μασκαρευτείτε όλη η οικογένεια. Αφήστε στην άκρη τυχόν αναστολές, έχοντας κατά νου ότι αν όλο το χρόνο το να ντυθεί κάποιος σαν «καρνάβαλος» προκαλεί σχόλια στον περίγυρό του, τις Απόκριες είναι απόλυτα αποδεκτό κι ευπρόσδεκτο. Ντυθείτε λοιπόν το όνειρό σας, το ιδανικό σας ή το απωθημένο σας κι αφήστε τη σοβαροφάνεια στην ντουλάπα.

Επιμεληθείτε μόνοι σας τη στολή σας, αγοράστε τη ή νοικιάστε τη αν το προτιμάτε. Ενδεικτικά, αναφέρουμε για να σας διευκολύνουμε καταστήματα που προσφέρουν μεγάλη γκάμα σε στολές για ενοικίαση:

@ Το Γαϊτανάκι

Στο Γαϊτανάκι θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αποκριάτικες στολές και αξεσουάρ, από παπούτσια έως σπαθιά και από καπέλα και μάσκες έως κάθε λογής παιδικό ήρωα με όλες τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες του. Οι στολές προσφέρονται μόνο για αγορά και απευθύνονται μόνο σε παιδιά.

Λ. Κηφισίας 31, Αμπελόκηποι, Αθήνα, τηλ.: 210 6453069, 210 6427067/ Ακαδημίας 18 & Βουκουρεστίου, τηλ.: 210 3610361/Α. Παπανδρέου 17, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8985290/ Γούναρη 15 & Ρ. Φεραίου 144, Πάτρα, τηλ.: 2610 242642/ Διάκου 10 & Κριτσά 2, Λαμία, τηλ.: 22310 44495/ Αγ. Πάντων 29, Κέρκυρα, τηλ.: 26610 24845/ Τσιμινάκη 17, Κοζάνη, τηλ.: 24610 37609.

@ Βεστιάριο

Αμέτρητες ενδιαφέρουσες προτάσεις από επιμελημένες σε κάθε λεπτομέρεια στολές αλλά και θεατρικά, κινηματογραφικά ή επίσημα κοστούμια για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Οι στολές προσφέρονται μόνο για ενοικίαση σε μεγάλους.

Σωκράτους 16, Ομόνοια, Αθήνα, τηλ.: 210 5227906.

@ Μαγέψτε

Εδώ θα βρείτε να νοικιάσετε τις πιο ευφάνταστες και εντυπωσιακές στολές. Μπορείτε να διαλέξετε κοστούμια εποχής ή θεατρικά. Η ποικιλία είναι μεγάλη και η ποιότητά τους θα καλύψει τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών.

Σπευσίππου 26-28 και Λουκιανού, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 210 7012775, 210 7294566.

@ Market

Πολλές ιδιαίτερες στολές, κλασικές, επίκαιρες, πρωτότυπες, για κάθε γούστο, πλαισιωμένες με αμέτρητα αξεσουάρ για να νοικιάσετε οι μεγάλοι. Η τιμή για ενοικίαση στολής αρχίζει από 20 ευρώ.

Φιλολάου 124, Παγκράτι, Αθήνα, τηλ.: 210 7016499.

@ Παν – Γραμ

Ένα πλούσιο βεστιάριο με μεγάλη ποικιλία χειροποίητων στολών, που περιλαμβάνει από κοστούμια θεάτρου, φολκλορικά, επίσημα ενδύματα, αποκριάτικα κι ένα σωρό άλλα, π.χ. με αυθεντικές βενετσιάνικες μάσκες, πολύτιμα υφάσματα, γούνες κλπ. Προσφέρεται η δυνατότητα ενοικίασης στολών για μεγάλους αλλά και για τα παιδιά, με τιμές που κυμαίνονται, ανάλογα με τη στολή, από 15 έως 180 ευρώ.

Κριεζή 82 & Φραγκοκλησιάς, Μαρούσι, τηλ.: 210 6834040.

Ιδέες με έμπνευση και χιούμορ

Με πολύ απλά υλικά, που πιθανά να έχετε ήδη στο σπίτι, με δυο-τρία ή το πολύ πέντε βήματα, μπορείτε να φτιάξετε ξεχωριστές αποκριάτικες στολές για μικρούς και μεγάλους. Τολμήστε να το δοκιμάσετε.

1. Μελισσάκι

Τι χρειάζεστε:

@ παλιά μαύρη μπλούζα

@ μαύρο κολάν ή παντελόνι

@ μερικά μέτρα κίτρινης κορδέλας ή τρέσας με κίτρινες παγέτες από καταστήματα με είδη ραπτικής

@ σκληρό κίτρινο χαρτόνι ή χαρτόνι που θα το βάψετε με μπογιές ή σπρέι

@ στέκα μαλλιών

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Μετρήστε και κόψτε την κορδέλα ή την τρέσα σε μεγάλα κομμάτια που θα ράψετε γύρω-γύρω στα ρούχα

2. Ράψτε κάθε κομμάτι κορδέλας σε απόσταση το ένα από το άλλο για να φαίνονται ενδιάμεσα λωρίδες από τη μαύρη μπλούζα.

3. Σχεδιάστε με μολύβι στο σκληρό χαρτόνι δυο σχήματα οβάλ ή σαν μεγάλες σταγόνες και κόψτε τα για να δημιουργήσετε τα φτερά της μελισσούλας.

4. Κολλήστε τα με κόλλα ή βέλκρο στην πλάτη της μπλούζας.

5. Στο κεφαλάκι του το μικρούλι μπορεί να βάλει είτε μια έτοιμη στέκα για αμφίεση μέλισσας που θα αγοράσετε είτε σε μια που ήδη έχετε να κολλήσετε δυο μικρές κεραίες που θα φτιάξετε από χαρτόνι.

2. Φιογκάκι ή Αστεράκι

Τι χρειάζεστε:

@ μπλούζα και κοντή φουστίτσα

@ χρωματιστά φιογκάκια που θα πάρετε έτοιμα ή θα φτιάξετε μόνοι σας για το «Φιογκάκι» ή

@ χάντρες, πούλιες, στρας από καταστήματα με είδη ραπτικής για το «Αστεράκι»

@ γκοφρέ χαρτί ή

@ χρυσό ή ασημί χαρτόνι

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Ράψτε ή κολλήστε πάνω στα ρούχα της μικρής τα φιογκάκια.

2. Με το γκοφρέ χαρτί ή με ύφασμα δημιουργήστε έναν εντυπωσιακό φιόγκο που θα στερεώσετε στα μαλλιά της ή πάνω σε στέκα.

3. Αντί για φιογκάκια μπορείτε να ράψετε ή να κολλήσετε πάνω στα ρούχα της πολλές αστραφτερές χάντρες, λαμπερές πούλιες, στρας για να μεταμορφωθεί σε αστεράκι.

4. Συμπληρώστε τη στολή με μια στέκα ή κορδέλα στα μαλλιά της πάνω στην οποία θα κολλήσετε ένα μεγάλο αστέρι από χαρτόνι σε ασημί ή χρυσό χρώμα.

5. Συνοδεύστε τις στολές με το ανάλογο πρωτότυπο μακιγιάζ. Απλώστε σε κάθε μάτι μια διαφορετική ανοιχτόχρωμη σκιά, π.χ. στο ένα βάλτε ροζ και στο άλλο γαλάζια.

3. Κλόουν

Τι χρειάζεστε:

@ φαρδύ παντελόνι

@ πουκάμισο ή μπλούζα σε έντονα χρώματα

@ κομμάτια από παλιά υφάσματα

@ γκοφρέ χαρτί

@ παλιό καπέλο

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Κόψτε από διάφορα παλιά υφάσματα που έχετε στο σπίτι κομμάτια σε σχήμα τετραγώνου.

2. Ράψτε τα πάνω στα ρούχα του μικρού για να τα γεμίσετε με πολύχρωμα μπαλώματα.

3. Με το γκοφρέ χαρτί φτιάξτε ένα μεγάλο, εντυπωσιακό παπιγιόν που θα κολλήσετε στο λαιμό της μπλούζας.

4. Συμπληρώστε τη στολή μ’ ένα καπέλο κλόουν που θα αγοράσετε ή που θα φτιάξετε μόνοι σας κολλώντας γύρω-γύρω χρωματιστές κορδέλες, λουλούδια ή μαλλιά πλεξίματος.

5. Συμπληρώστε την αμφίεση του αστείου κλόουν με το ανάλογο μακιγιάζ: άσπρη σκιά στα μάτια, κόκκινες βουλίτσες ρουζ στα μάγουλα και στη μυτούλα, έντονο κόκκινο κραγιόν στα χείλη και στο περίγραμμα.

4. Καραμελίτσα

Τι χρειάζεστε:

@ κορμάκι μπαλέτου

@ κομμάτια τούλι σε παλ αποχρώσεις, γαλάζιο, κίτρινο, άσπρο, ροζ, φούξια, εκρού, από καταστήματα με υφάσματα ή είδη ραπτικής

@ πολύχρωμες τυλιγμένες καραμέλες

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Ράψτε γύρω-γύρω στο κορμάκι μεγάλα κομμάτια από το τούλι.

2. Κολλήστε ή στερεώστε με συρραπτικό πάνω στο τούλι τυλιγμένες πολύχρωμες καραμέλες.

3. Φτιάξτε κολιέ και βραχιόλια με καραμέλες ενώνοντας με συρραπτκό την άκρη της μιας με της άλλης και η μικρή σας θα μεταμορφωθεί σε γλυκύτατη καραμελίτσα.

4. Εάν το επιθυμείτε, συμπληρώστε την εμφάνισή της ζωγραφίζοντας στα μάγουλά της ένα παγωτό, ένα κερασάκι, μια φραουλίτσα, και μακιγιάρετε τα χείλη της με έντονο ροζ κραγιόν.

5. Ζορό

Τι χρειάζεστε:

@ μαύρη μπλούζα

@ μαύρο παντελόνι

@ ένα κομμάτι μαύρο ύφασμα ή φόδρα για την μπέρτα

@ χαρτόνι ή χάντρες, παγέτες

@ μάσκα Ζορό

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Για να στερεώσετε εύκολα την μπέρτα στο λαιμό του μικρού, περάστε στη μια άκρη της ένα λαστιχάκι.

2. Το εντυπωσιακό μονόγραμμα στην πλάτη της μπέρτας μπορείτε να το φτιάξετε είτε σχεδιάζοντάς το και κόβοντάς το σε ύφασμα ή χαρτόνι ή κεντώντας το με παγέτες, στρας, χάντρες.

3. Απαραίτητο συμπλήρωμα, η απλή μαύρη αλλά χαρακτηριστική μάσκα του Ζορό που μπορείτε να αγοράσετε ή και να φτιάξετε μόνοι σας.

6. Ποπάυ

Τι χρειάζεστε:

@ βερμούδα ή λευκό παντελόνι

@ μπλε μαρινιέρα

@ καπέλο ναύτη από καταστήματα με αποκριάτικες στολές ή στρατιωτικά είδη

@ πίπα ή παιδικά τατουάζ

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Συνδυάστε τα παραπάνω ρούχα κι ο μικρός σας αμέσως θα μεταμορφωθεί σε φοβερό θαλασσόλυκο.

2. Αν θέλετε, πλαισιώστε τη στολή με μια πίπα και με ειδικά παιδικά τατουάζ (που αφαιρούνται με το νερό) στα χέρια του.

7. Μάγισσα

Τι χρειάζεστε:

@ μακρύ μαύρο φόρεμα από φόδρα ή σατέν

@ κομμάτια από παλιά χρωματιστά υφάσματα

@ μαύρο ψηλό κωνικό καπέλο μάγισσας

@ σκούπα με ξύλινο κοντάρι

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Κόψτε τετράγωνα κομμάτια από τα υφάσματα.

2. Ράψτε τα επάνω στο φόρεμα σε διάφορα σημεία σαν μπαλώματα.

3. Πλαισιώστε τη στολή με το καπέλο της μάγισσας και με τη σκούπα.

4. Συμπληρώστε την εμφάνιση με λίγη σκουρόχρωμη σκιά στα μάτια και ανάλογο καφέ ή μοβ κραγιόν στα χείλη, και η μικρή σας θα μεταμορφωθεί σε «αξιολάτρευτη» μάγισσα.

8. Ξωτικό αλά Πίτερ Παν

Τι χρειάζεστε:

@ καφέ ή πράσινο παντελόνι ή ακόμα καλύτερα κολάν

@ άσπρο πουκάμισο με γιακά

@ φαρδιά πράσινη μπλούζα με κοντά μανίκια

@ φαρδιά καφέ ζώνη

@ καπέλο ξωτικού ή πράσινο βελουτέ χαρτόνι

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Φορέστε στο μικρό σας την πράσινη μπλούζα πάνω από το πουκαμισάκι βάζοντας στη μέση του τη φαρδιά ζώνη, την οποία μπορείτε να τη φτιάξετε χρησιμοποιώντας μια λωρίδα από ύφασμα ή χαρτόνι.

2. Για το κεφάλι μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο καπέλο για στολή ξωτικού ή Πίτερ Παν. Μπορείτε να φτιάξετε ένα σε σχήμα κώνου και μόνοι σας από πράσινο βελουτέ χαρτόνι ή από πράσινο ύφασμα ή φόδρα.

9. Μίκυ Μάους

Τι χρειάζεστε:

@ κόκκινη μπλούζα

@ μαύρο παντελόνι

@ τιράντες

@ μαύρα παπούτσια, άσπρες κάλτσες, γάντια

@ στέκα για τα μαλλιά

@ μαύρο χαρτόνι

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Για να φτιάξετε τα αυτάκια του Μίκυ, θα κολλήσετε σε μια στέκα δυο μαύρους κύκλους που θα σχεδιάσετε και θα κόψετε πάνω στο χαρτόνι.

2. Από τα ειδικά καταστήματα μπορείτε να αγοράσετε μια ψεύτικη κόκκινη μύτη για περισσότερη πλάκα ή να ζωγραφίσετε με κόκκινο κραγιόν μια βουλίτσα στη μυτούλα του.

10. Τσάρλεστον

Τι χρειάζεστε:

@ απλό μίνι φορεματάκι, κατά προτίμηση αμάνικο, με έντονο χρώμα

@ μερικά μέτρα τρέσας με κρόσσια από καταστήματα με είδη ραπτικής

@ διχτυωτό καλσόν

@ κορδέλα για τα μαλλιά

@ χάντρες, στρας, πούλιες

@ μακρύ κολιέ με πέρλες

Πώς θα τη φτιάξετε:

1. Κόψτε την τρέσα σε μεγάλα κομμάτια και ράψτε τα οριζόντια στο φόρεμα από πάνω μέχρι το τελείωμά του.

2. Πλαισιώστε την εμφάνιση με την κορδέλα των μαλλιών φορεμένη στο μέτωπο σαν στεφανάκι, πάνω στην οποία για μια πιο εντυπωσιακή εικόνα μπορείτε να κολλήσετε φτερά ή να ράψετε πούλιες, στρας κλπ.

3. Το μακρύ κολιέ στο λαιμό, η έντονη σκιά στα μάτια και το κόκκινο κραγιόν στα χείλη θα συμπληρώνουν τέλεια το σύνολο.

Απαραίτητο το μακιγιάζ

Το αποκριάτικο ντύσιμο, όπως και να το κάνουμε, απαιτεί για να συμπληρωθεί και το ανάλογο μακιγιάζ, που θα το αναδείξει τέλεια. Στο εμπόριο υπάρχουν εύχρηστα είδη μακιγιάζ με τα οποία θα πετύχετε πολύ εύκολα το αποτέλεσμα που θέλετε. Ωστόσο, για τα παιδιά δώστε έμφαση στα εξής σημεία:

@ Επιλέξτε προϊόντα κατάλληλα για παιδικό μακιγιάζ, μη τοξικά, δερματολογικά ελεγμένα, που επιπλέον αφαιρούνται εύκολα με νερό και σαπούνι.

@ Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίσετε τα προσωπάκια των μικρών με μεγάλη επιμέλεια, ώστε να μη μείνει το παραμικρό ίχνος στο δέρμα από τα είδη μακιγιάζ που χρησιμοποιήθηκαν.

Tips ασφαλείας

Ανάλογα με την ηλικία του, είτε αγοράσετε τη στολή του είτε τη νοικιάσετε ή ακόμα αν τη φτιάξετε μόνοι σας, θυμηθείτε και δώστε προσοχή για το μικρούλι σας:

@ Για τα πολύ μικρά παιδάκια, η αποκριάτικη στολή τους δεν πρέπει να έχει κομμάτια ή υλικά που δεν είναι πολύ καλά στερεωμένα, που μπορούν δηλαδή να αφαιρεθούν εύκολα από τα παιδικά χεράκια και το μικρό να τα βάλει στο στόμα του.

@ Η παιδική στολή πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος για το μικρούλι, να μπορεί δηλαδή να κινείται άνετα, π.χ. χωρίς να του είναι πολύ μακριά και να υπάρχει ο κίνδυνος να παραπατήσει.

@ Οι στολές που είναι φτιαγμένες από φυσικά υφάσματα ή άφλεκτα υλικά είναι προτιμότερες για τα παιδιά.

@ Εάν το κοστούμι που επιλέξατε είναι ραμμένο από συνθετικά υφάσματα, μην παραλείψετε τα παιδάκι να φορέσει από μέσα βαμβακερά ρούχα για να μην ακουμπάει απευθείας στο δέρμα του.

@ Αποφύγετε κοστούμια που συνοδεύονται από πλαστικά ή αιχμηρά όπλα, ρόπαλα, σπαθιά, σφυράκια κλπ., με τα οποία είναι πιθανό να προκληθεί κάποιο ατύχημα.

@ Ελέγξτε προσεκτικά εάν οι μάσκες που θα αγοράσετε ή θα φτιάξετε μόνοι σας διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα και δεν καλύπτουν όλο το πρόσωπο.

Βάλτε τις μάσκες

Θα είναι όμορφο και διασκεδαστικό να απασχολήσετε δημιουργικά τα μικρά φτιάχνοντας μαζί πρωτότυπες μάσκες, ένα αναπόσπαστο στοιχείο των Αποκριών, που θα έχουν τη «σφραγίδα» της ανεξάντλητης φαντασίας των παιδιών σας. Φτιάχνοντας μάλιστα αρκετές θα τις χρησιμοποιήσετε σαν διακοσμητικά στοιχεία για να στολίσετε με αυτές το σπίτι, στερεώνοντάς τις στις κουρτίνες, στις πόρτες, στα πόμολα, στους τοίχους. Ιδού μερικές εύκολες ιδέες:

@ Προμηθευτείτε απλές χάρτινες σακούλες από το μανάβη, κι αφού ανοίξετε σε καθεμιά δύο τρύπες για τα μάτια και μία για το στόμα, προτείνετε στα παιδιά να τις ζωγραφίσουν απεικονίζοντας ό,τι θέλουν. Αν επιθυμείτε να γίνουν οι μάσκες σας ακόμα πιο περίτεχνες, κολλήστε στο επάνω μέρος της σακούλας μαλλιά για πλέξιμο πλεγμένα σε κοτσίδες ή λυτά, ή ακόμα και βαμβάκι στο κάτω μέρος σαν να είναι γενειάδα.

@ Σε πολύχρωμα χαρτόνια μπορείτε να κόψετε στρογγυλά ή οβάλ σχήματα και τα μικρά να τα μεταμορφώσουν σε αστείες φατσούλες, ζωάκια, κλόουν, φρούτα ζωγραφίζοντας τα με μαρκαδόρους ή ακόμα κολλώντας διάφορα αντικείμενα για να δημιουργήσουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων ή απλά να τις διακοσμήσουν, π.χ. φτερά, ποπ κορν, ξυλαράκια κανέλας, όσπρια, χρωματιστά ζυμαρικά, κουμπιά για τα φρύδια, το στόμα, τα σκουλαρίκια, κορδέλες για τα μαλλιά. Φυσικά, μην παραλείψετε να κάνετε τρύπες για τα μάτια και το στόμα και να στερεώσετε με συρραπτικό ένα λαστιχάκι στο πίσω μέρος κάθε μάσκας για να μπορούν τα πιτσιρίκια να τη φορέσουν ή να την κρεμάσετε κάπου.

Φορέστε καπέλα!

Αποτελεί τις περισσότερες φορές απαραίτητο συμπλήρωμα στα αποκριάτικα κοστούμια, ενώ επιπλέον ένα πρωτότυπο, ιδιαίτερο ή αστείο καπέλο μπορεί από μόνο του να μετατρέψει και την πιο απλή εμφάνιση σε άκρως εντυπωσιακή και ξεκαρδιστική.

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές πολύ απλές κι εύκολες ιδέες για χαριτωμένα αποκριάτικα καπέλα, που θα έχουν την προσωπική σας σφραγίδα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Φτιάξτε τα παρέα με τα πιτσιρίκια σας για να τα φορέσετε, να διακοσμήσετε το σπίτι ή για να τα χαρίσετε στους φίλους και στους συγγενείς.

@ Κόψτε μια μακρόστενη πλατιά λωρίδα από χαρτόνι, συρράψτε τις δυο άκρες της, να γίνει δηλαδή σαν στεφάνι, και κατόπιν στολίστε τη όπως θέλετε. Για παράδειγμα, κολλήστε γύρω-γύρω λουλούδια, όπως τα στεφάνια που φοράνε οι εξωτικές Χαβανέζες, ή σχεδιάστε και κόψτε σε χρωματιστό χαρτόνι φτερά σαν αυτά που βάζουν οι Ινδιάνοι στα μαλλιά τους ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.

@ Πάνω σε χρωματιστό χαρτόνι ή βελουτέ σχεδιάστε ένα μεγάλο κύκλο και κατόπιν κόψτε το περίγραμμά του γύρω-γύρω. Με μολύβι κάντε μια ακτίνα στον κύκλο και κόψτε τη γραμμή με το ψαλίδι. Στη συνέχεια, συρράψτε το τυλίγοντάς το κι ενώνοντας τις δυο άκρες του. Θα σχηματιστεί ένα όμορφο καπέλο που θα διακοσμήσετε με τις δικές σας εμπνεύσεις, π.χ. στερεώνοντας γύρω του κουμπιά, χάντρες, φιογκάκια, αστεράκια, κουδουνάκια ή κολλώντας στην κορυφή του πολύχρωμες χάρτινες ή υφασμάτινες κορδέλες.

Tips για τη διακόσμηση του σπιτιού

Το εύθυμο πνεύμα του καρναβαλιού μεταμορφώνει τα πάντα, ακόμα και τη διακόσμηση και την αισθητική του σπιτιού. Στολίστε το λοιπόν με τις ζωγραφιές των μικρών σας που θα κάνουν με θέμα την Αποκριά, με τις μάσκες και τα καπέλα που θα δημιουργήσετε. Φτιάξτε ακόμα γιρλάντες από ποπ κορν περνώντας τα με τη βοήθεια μιας βελόνας σε κλωστή. Σκορπίστε παντού πολύχρωμα μικρά και μεγάλα μπαλόνια, και στερεώστε φαρδιές υφασμάτινες κορδέλες στο ταβάνι για να θυμίζουν γαϊτανάκι. Κι αν έχετε κέφι για να κάνετε κάτι παραπάνω για να γεμίσει το σπίτι με Αποκριά, εμπνευστείτε από τις παρακάτω διακοσμητικές κατασκευές και προτάσεις.

@ Μια πολύ απλή κι εύκολη ιδέα για να δώσετε έναν πιο εορταστικό τόνο σε κάθε γωνιά του σπιτιού είναι να σκορπίστε σε διάφορα σημεία μεγάλες διακοσμητικές χρωματιστές καραμέλες. Για να τις φτιάξετε, κάντε το εξής: τυλίξτε ένα κομμάτι αφρολέξ σε χρωματιστή ζελατίνη και δέστε τις δυο άκρες του με όμορφες, εντυπωσιακές, φαρδιές κορδέλες.

@ Προμηθευτείτε μεγάλα κομμάτια γκοφρέ χαρτί σε διάφορα χρώματα και μαζέψτε ένα-ένα χαρτί στη μέση με σελοτέιπ ή με μια κορδέλα. Θα σχηματιστούν μεγάλοι, εντυπωσιακοί φιόγκοι για να τους στερεώσετε στους τοίχους, στην εξώπορτα, στα έπιπλα, στα παράθυρα.

«Μασκαρεμένες» λιχουδιές

Θέλετε να προσφέρετε μια ακόμα έκπληξη στην οικογένειά σας στο πνεύμα της γιορτής; Μεταμφιέστε τα γλυκά και τα φαγητά που θα ετοιμάσετε σε ανθρωπάκια, λουλούδια, χαρταετούς, καρδιές, ντόμινο, κλόουν, ήλιους, δημιουργώντας αποκριάτικες πινελιές ακόμα και στο γεύμα σας. Απαραίτητα υλικά: μεράκι, φαντασία και κέφι. Να λοιπόν μερικές ιδέες που θα σας εμπνεύσουν.

@ Χρησιμοποιώντας κομματάκια από διάφορα λαχανικά, π.χ. ντομάτα, καρότο, ραπανάκι, πιπεριά ή κομματάκια ελιάς, κάπαρης, τυριού, αυγού μπορείτε να ετοιμάσετε πολλά καναπεδάκια για σνακ, βάζοντας ως βάση ψωμί για τοστ ή κρακεράκια και σχηματίζοντας με τα παραπάνω υλικά προσωπάκια με μάτια, στόμα, αυτιά κλπ.

@ Στολίστε τα κέικ ή τα γλυκά που θα φτιάξετε ή θα αγοράσετε έτοιμα με μικρά πολύχρωμα κουφετάκια, καραμελίτσες, χρωματιστή τρούφα ή αμυγδαλόψιχα που θα προμηθευτείτε από σούπερ μάρκετ ή ζαχαροπλαστεία, δημιουργώντας ένα σωρό περίτεχνα σχέδια που θα σκεφτείτε.

@ Κι αν θέλετε έναν πολύτιμο εμπνευσμένο σύμμαχο στο πλευρό σας για τις δημιουργίες σας, προτρέψτε τους μικρούς «καλλιτέχνες» σας να σας βοηθήσουν δίνοντάς τους τα ανάλογα υλικά. Θα το καταευχαριστηθούν!

kids.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024