Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα πείσετε το παιδί σας να τρώει πρωινό;

Πώς θα πείσετε το παιδί σας να τρώει πρωινό;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, κάτι που ισχύει φυσικά και για τα παιδιά. Δυστυχώς, έρευνες δείχνουν πως το 40% των κοριτσιών και το 32% των αγοριών παραλείπουν συστηματικά το πρωινό τους γεύμα. Πάντα όμως υπάρχουν τρόποι να τα πείσουμε!

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, κάτι που ισχύει φυσικά και για τα παιδιά. Δυστυχώς, έρευνες δείχνουν πως το40% των κοριτσιών και το 32% των αγοριώνπαραλείπουν συστηματικά το πρωινό τους γεύμα. Πάντα όμως υπάρχουν τρόποι να τα πείσουμε!

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το πρωινό για τα παιδιά;
Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό αποδίδουν καλύτερα στα μαθηματικά και την ανάγνωση, έχουν αυξημένη προσοχή την ώρα του μαθήματος και συνολικά καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη.

Το πρωινό γεύμα ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα πείνας (πονοκέφαλο, κόπωση, υπνηλία και ανησυχία), βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται γρηγορότερα, να απαντούν πιο καθαρά σε ερωτήσεις και να είναι πιο ήρεμα. Επίσης το πρωινό γεύμα φαίνεται πως βοηθά και στη βελτίωση της γενικότερης υγείας των παιδιών, αφού όσα δεν το παραλείπουν είναι πιο πιθανό: να καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την ανάπτυξή τους (π.χ. σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α, C, B12, κ.α.), να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος καλύτερα, να έχουν μικρότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος, να υποφέρουν λιγότερο συχνά από στομαχόπονο, κρυολογήματα ή γρίπη.

Πώς μπορώ να πείσω το παιδί μου να καταναλώνει πρωινό;

-Το σημαντικότερο ίσως είναι να δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα. Είναι πιο πιθανό να αρχίσει να «χτίζει» το παιδί υγιεινές συνήθειες, αν βλέπει τους γονείς του να τρώνε πρωινό γεύμα κάθε μέρα.

Αφήστε τα παιδιά να συμμετάσχουν στην επιλογή του πρωινού, όπως να διαλέξουν για παράδειγμα τα δημητριακά που τους αρέσουν

-Φροντίστε να έχετε πάντα λίγο περισσότερο χρόνο το πρωί, ώστε να παίρνετε μαζί με τα παιδιά πρωινό.

-Αφήνετε πάντα πάνω στο τραπέζι ένα μπολ φρέσκα φρούτα, ή εύκολα υγιεινά μικρογεύματα, όπως μπάρες δημητριακών, όταν κάποια πρωινά η οικογένεια βιάζεται.

Ποιες είναι οι κατάλληλες επιλογές πρωινού για το παιδί;
Δημητριακά ολικής άλεσης με μέλι ή φρούτα και γάλα χαμηλών λιπαρών

Αυγό βραστό με μια φέτα ψωμί του τοστ

Φρατζολάκι για σάντουιτς με ένα τριγωνάκι τυρί

Γάλα χαμηλών λιπαρών και μια μπάρα δημητριακών-φρούτων

Ατομικές συσκευασίες από γάλα ή γιαούρτι ή άλλα γαλακτοκομικά

Ψωμάκι ολικής άλεσης για σάντουιτς με μαργαρίνη και μαρμελάδα

Κάποια από τις παραπάνω επιλογές θα κινητοποιήσει το παιδί σας να καταναλώνει πρωινό, έστω και αυτό αρχικά γίνεται «στο πόδι». Στόχος θα πρέπει να είναι το πρωινό γεύμα να μετατραπεί σε συνήθεια σιγά – σιγά. Ούτως ή άλλως, έρευνες υποστηρίζουν ότι μια ενέργεια που επαναλαμβάνεται τακτικά, απαιτεί τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να γίνει συνήθεια!

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)

imommy

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024