Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι κόρες μας πρέπει να παίζουν βιντεοπαιχνίδια;

Γιατί οι κόρες μας πρέπει να παίζουν βιντεοπαιχνίδια;

Στις μέρες μας, τα κορίτσια απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις πρακτικές επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Μηχανική.

Από: Ζαχαρία Πηνελόπη

Στις μέρες μας, τα κορίτσια απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις πρακτικές επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Μηχανική. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, το 2012 μόνο το 19% των γυναικών αποφοίτησαν από σχολές θετικών επιστημών, συγκριτικά με 20 χρόνια πριν, που το ποσοστό έφτανε το 37%. Παράλληλα, λιγότερο από το 25% των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς είναι γυναίκες. Αντίθετα, ο γυναικείος πληθυσμός προσανατολίζεται κυρίως σε επαγγέλματα όπως η Νομική και η Ιατρική τα τελευταία χρόνια.

Κι ενώ η αποχή τους από τα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία συνήθως ερμηνεύεται ως έλλειψη επιθυμίας από την πλευρά των γυναικών για αυτά τα επαγγέλματα, η αλήθεια μάλλον κρύβεται στις κοινωνικές πεποιθήσεις και τα στερεότυπα, που υποσυνείδητα στέλνουν το μήνυμα στα κορίτσια μας ότι το γυναικείο φύλο δεν είναι «δυνατό» στη μαθηματική σκέψη, συγκριτικά με τους άντρες που θεωρούνται πιο μαθηματικά μυαλά, κι επομένως καλύτεροι μηχανικοί ή πληροφορικοί.

Πώς, όμως, θα αντιστρέψουμε αυτή την τάση; Σύμφωνα με τη Sheryl Sandberg, γενική διευθύντρια του Facebook και πρότυπο για τις γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας, ένας είναι ο τρόπος: Να ενθαρρύνουμε τις κόρες μας να παίζουν περισσότερα βιντεοπαιχνίδια (παίζοντας κι εμείς μαζί τους, αν χρειάζεται), προκειμένου να τις κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για τους υπολογιστές.

«Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν το μονοπάτι για την Πληροφορική», εξηγεί η Sandberg και προσθέτει: «Πολλά παιδιά εξοικειώνονται με την επιστήμη αυτή, απλά και μόνο επειδή παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή. Δώστε, λοιπόν, στις κόρες σας βιντεοπαιχνίδια και προτρέψτε τις να τα παίξουν».

Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Science», οι ειδικοί εξηγούν ότι η έκθεση στα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στη γνωριμία και ενασχόληση των γυναικών με τις θετικές επιστήμες.

Και για ποιο λόγο να μας απασχολεί τόσο να αναπτύξουμε στις κόρες μας το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία; Μα, φυσικά, επειδή σε αυτό τον τομέα υπάρχουν δουλειές!

Ενώ ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας αυξάνονται διαρκώς, το ποσοστό των γυναικών που απασχολείται σε αυτές συρρικνώνεται δραματικά. Μάλιστα, σήμερα είναι πολύ λιγότερες οι γυναίκες που κάνουν καριέρα σε αυτά τα επαγγέλματα σε σχέση με τη δεκαετία του ’80. Κι όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Sandberg, δεδομένου ότι η απασχόληση σε τεχνικά επαγγέλματα ανταμείβεται καλά, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, με τους άντρες να έχουν πιο υψηλούς μισθούς, ακριβώς επειδή θεωρούνται πιο «ικανοί»… Είναι ώρα, λοιπόν, να αποδείξουμε εμείς οι γυναίκες ότι είμαστε το ίδιο ικανές – άλλωστε, αυτή είναι η αλήθεια!

imommy

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024