Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
5 τρόποι για ν’ αγαπήσει ο γιος σας το διάβασμα

5 τρόποι για ν’ αγαπήσει ο γιος σας το διάβασμα

Είναι γεγονός ότι στα κορίτσια αρέσει το διάβασμα πολύ περισσότερο από τ’ αγόρια. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας του βιβλίου Homework Made Simple: Tips, Tools, and Solutions for Stress-Free Homework, Ann Dolin μας δίνει 5 τρόπους για να πείσουμε το γιο μας να αγαπήσει το διάβασμα.

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Είναι γεγονός ότι στα κορίτσια αρέσει το διάβασμα πολύ περισσότερο από τ’ αγόρια. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας του βιβλίουHomework Made Simple: Tips, Tools, and Solutions for Stress-Free Homework, Ann Dolin μας δίνει 5 τρόπους για να πείσουμε το γιο μας να αγαπήσει το διάβασμα.

1. Μάθετε τι του αρέσει
Ξεκινήστε από τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι του. Αν αγαπά το ποδόσφαιρο, βρείτε μικρά βιβλία με ποδοσφαιρικές ιστορίες ή ακόμα και άρθρα από το internet. Σταδιακά, μπορείτε να του παρουσιάσετε βιβλία με συναφές περιεχόμενο (π.χ., αθλητικό) ώστε να εξοικειωθεί με το διάβασμα. Τα πιο μικρά αγόρια αγαπούν ιστορίες με αθλήματα, ζώα και περιπέτειες με πρωταγωνιστές άντρες ή με φυσικά γεγονότα. Τέτοια βιβλία, όμως, είναι δύσκολο να βρεθούν στις σχολικές βιβλιοθήκες, ενώ σπάνια διδάσκονται στην τάξη. Αν υπήρχε μεγαλύτερη πληθώρα βιβλίων αυτού του είδους, πιθανώς τα αγόρια να διάβαζαν περισσότερο.

2. Προτείνετε του βιβλία σε σειρές
Ακόμα και οι πιο απρόθυμοι αναγνώστες μπορεί να «κολλήσουν» με κάποια σειρά παιδικών βιβλίων ή με βιβλία που δεν έχουν ακριβώς ιστορίες αλλά κάποιο άλλο ενδιαφέρον, π.χ. γενικές γνώσεις, όπως το Βιβλίο Γκίνες. Σε πρώτη φάση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν το βιβλίο που θα δώσετε στο παιδί σας αποτελεί λογοτεχνικό διαμάντι. Ο σκοπός σας είναι να το παρακινήσετε να διαβάζει. Αν αρχίσει να του αρέσει, μόνο του θα ζητήσει τη συνέχεια της σειράς ή ένα άλλο παρόμοιο βιβλίο.

3. Προτείνετέ του κάτι εύκολο
Η κατανόηση και η άνεση στο διάβασμα επιτυγχάνεται ευκολότερα όταν το παιδί διαβάσει ένα βιβλίο λίγο χαμηλότερου επιπέδου από το δικό του (π.χ. από την ηλικία του ή την τάξη του στο σχολείο). Έτσι, αν το παιδί σας προτιμά τα «εύκολα» αναγνώσματα, μην το αποτρέψετε. Δώστε του ένα βιβλίο που ίσως έχει ξαναδιαβάσει και θα δείτε πως μπορεί να το εκτιμήσει περισσότερο – και αυτό αλλά και το διάβασμα γενικότερα. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, θα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η επανάληψη για να μάθει κάτι καλύτερα.

4. Ο κανόνας των 5 δακτύλων
Αν δεν είστε σίγουροι αν ένα βιβλίο είναι «εύκολο» ή «δύσκολο» για το παιδί σας, χρησιμοποιήστε τον κανόνα των πέντε δακτύλων. Αν το παιδί σας δε μπορεί να προφέρει σωστά πέντε ή περισσότερες λέξεις σε μία σελίδα, τότε το βιβλίο είναι υπερβολικά δύσκολο. Αν «κολλάει» σε τέσσερις λέξεις, είναι κάπως δύσκολο, αλλά θα καταφέρει να το διαβάσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί διαβάζοντάς του δύο σελίδες και αφήνοντας μετά το παιδί να διαβάσει μία σελίδα μόνο του κ.ο.κ.

5. Διαβάστε μαζί του
Ο καλύτερος τρόπος να βάλετε το παιδί σας στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο κάθε βράδυ για διάβασμα. Ξαπλώστε μαζί του στο κρεβάτι, χαλαρώστε και διαβάστε δυνατά μία εσείς και μία το παιδί. Χαλαρώστε, γελάστε με τις ιστορίες, συζητήστε τις και απλώς απολαύστε τις όμορφες στιγμές. Και προσοχή: Μην διορθώνετε συνέχεια τα λάθη του παιδιού. Αν συνηθίσει αυτή την διαδικασία του βραδινού, χαλαρωτικού διαβάσματος, πιθανόν να αρχίσει σταδιακά να την αποζητά μόνο του.

imommy

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024