Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα παραμύθια μεγαλώνουν έξυπνα παιδιά!

Τα παραμύθια μεγαλώνουν έξυπνα παιδιά!

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι γονείς διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία.

Από: Ζαχαρία Πηνελόπη

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι γονείς διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία. Η συνήθεια της γιαγιάς και του παππού, που έλεγαν ιστορίες στα εγγόνια τους για να τα παίρνει ο ύπνος, πέρασε από γενιά σε γενιά, έχοντας καθιερωθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία της σωστής ανατροφής. Ωστόσο, σήμερα είναι η πρώτη φορά που αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά!

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics», το διάβασμα στα μικρά παιδιά μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει το μυαλό τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το διάβασμα παραμυθιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου τους που βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας και της κατανόησης μιας αφήγησης – δεξιότητες που αποτελούν κλειδί στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, αλλά και των ικανοτήτων στη γραφή και την ανάγνωση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 19 παιδιών, ηλικίας 3-5 ετών, χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο. Προκειμένου να αντιληφθούν πώς ανταποκρίνεται το μυαλό των παιδιών σε διαφορετικά ερεθίσματα, παρακολούθησαν τον εγκέφαλό τους καθώς εκείνα άκουγαν από τη μία ηχογραφημένα παραμύθια και από την άλλη απλά τους θορύβους γύρω τους. Επιπλέον, για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους πόσο συχνά διαβάζουν οι γονείς ιστορίες στα παιδιά και πόσο καλή σχέση είχαν γενικά με τα βιβλία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στα παιδιά που άκουγαν συχνά παραμύθια και ιστορίες απ’ τους γονείς τους, σημειώθηκε εντονότερη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου που βοηθούν στην κατανόηση της αφήγησης και στη φαντασία. Αυτές οι κομβικές περιοχές των εγκεφάλων έδειξαν να δραστηριοποιούνται σημαντικά, όταν τα παιδιά άκουγαν τα ηχογραφημένα παραμύθια.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των ερευνών, δρ. Thomas DeWitt, «υπάρχουν πλέον βιολογικές αποδείξεις γι’ αυτό που οι γονείς ήξεραν εκ των προτέρων: Ότι το να διαβάζουν στα παιδιά τους είναι μια σημαντική συνήθεια που τα βοηθά να αναπτύξουν τον εγκέφαλό τους».

imommy

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024