Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς οι 5 αισθήσεις μάς βοηθούν να γνωρίσουμε το νεογέννητο μωρό μας

Πώς οι 5 αισθήσεις μάς βοηθούν να γνωρίσουμε το νεογέννητο μωρό μας

...

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Για τα νεογέννητα οι 5 αισθήσεις αποτελούν το καλύτερο διαβατήριο για να γνωρίσουν το νέο τους κόσμο. Και βέβαια ακόμη περισσότερα εμάς να τα νιώσουμε και να τα γνωρίσουμε καλύτερα!

Όραση
Το μωρό περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του, μέχρι να γεννηθεί μέσα στην ασφάλεια και τη σκοτεινή θαλπωρή της μήτρας, γι’ αυτό και η όρασή του είναι ακόμα θολή. Η οξύτητά της είναι μικρότερη από το 5% της όρασης ενός ενήλικα. Αν το βάζαμε μπροστά στην κάρτα με τα γράμματα ενός οφθαλμίατρου μετά βίας θα αναγνώριζε την πρώτη σειρά. Κι αυτό μόνο αν η απόσταση που τοποθετούσαμε την κάρτα από το πρόσωπό του ήταν μικρότερη από 25 εκατοστά. Τις πρώτες ημέρες, δεν μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει τα χρώματα παρά μόνο τα πολύ έντονα. Αντιλαμβάνεται τις παστέλ αποχρώσεις σαν γκρίζες οπτικές περιοχές. Παρότι η ικανότητά του να δει είναι περιορισμένη, εκείνο δείχνει να σας ξέρει καλύτερα από ό,τι περιμένατε. Κι αυτό γιατί μερικές κιόλας ώρες από τη γέννησή του είναι απόλυτα ικανό να ξεχωρίσει το περίγραμμα των μαλλιών σας, τα μάτια και τα χείλη σας, τα πιο έντονα δηλαδή σημεία στο πρόσωπό σας και να τα συγκρατήσει. Μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας ανάμεσα σε πολλά άλλα. Η φυσική τάση των μητέρων να σκύβουν επάνω στο μωράκι τους όταν το φροντίζουν είναι κάτι που το έχει πραγματικά ανάγκη. Γι’ αυτό πλησιάστε το πρόσωπό σας κοντά του όσο πιο συχνά μπορείτε και χαμογελάστε του.

Ακοή
Είναι γεγονός πως από πολύ νωρίς το μωρό δεν αναγνωρίζει μόνο το πρόσωπο, αλλά και τη φωνή της μαμάς του. Άλλωστε τη άκουγε καθημερινά τους μήνες που προηγήθηκαν της γέννησής του. Γι’ αυτό είναι πολύ καλό να του μιλάτε συχνά! Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι δε σας καταλαβαίνει, είναι απόλυτα ικανό να εισπράξει το συναίσθημα από τον τόνο και μόνο της φωνής σας.

Αφή
Στα μωρά αρέσει να τα αγγίζουν. Ειδικά η μαμά τους. Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που σφίγγει με το χεράκι του το δάχτυλό σας. Χαϊδέψτε το όσο πιο συχνά μπορείτε. Το απαλό σας άγγιγμα θα το γεμίσει ασφάλεια. Οι γιατροί ενθαρρύνουν τους γονείς να αγγίζουν τα παιδιά τους ακόμα κι αν έχουν γεννηθεί πρόωρα και βρίσκονται μέσα σε θερμοκοιτίδες. Ξέρουν πως με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλός τους θα λάβει θετικά ερεθίσματα που θα το ενθαρρύνουν να αναπτυχθεί καλύτερα. Μέσα από το άγγιγμα σας, δημιουργείται ένα μοναδικό δέσιμο ανάμεσά σας που καλλιεργείται με κάθε θηλασμό, με κάθε αγκαλιά. Με το χάδι και το άγγιγμα ανταλλάσσετε μηνύματα αγάπης και φροντίδας. Κάθε φορά που το παιδί τρώει από το στήθος σας, κοιμάται γυμνό στην αγκαλιά σας, κουρνιάζει επάνω σας μεταδίδονται μηνύματα στο εγκέφαλό του που του επιβεβαιώνουν πως είναι ασφαλές δίπλα σας.

Όσφρηση
Από όλες τις αισθήσεις μας η όσφρηση είναι η πιο αναπτυγμένη από την πρώτη στιγμή κιόλας της γέννησής μας. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως ακόμα και την περίοδο της κύησης, όταν το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα, έχει τη δυνατότητα να μυρίζει το αμνιακό υγρό. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της γέννησης του, το μωρό είναι ικανό να ξεχωρίζει τουλάχιστον δύο ανθρώπους από τη μυρωδιά τους και μόνο. Τα μωρά νιώθουν στον αέρα τις μυρωδιές και τις συνδέουν με συγκεκριμένα αντικείμενα και ανθρώπους.

Γεύση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα μωρά μέσα από το αμνιακό υγρό που γεμίζει το στόμα τους γνωρίζουν ήδη αρκετές από τις γεύσεις με τις οποίες τρεφόσασταν. Το ίδιο συμβαίνει και με το θηλασμό. Μέσα λοιπόν από το γάλα σας, το μωρό γεύεται πολλές τροφές. Αποφεύγετε όσο μπορείτε τα καυτερά φαγητά και προτιμήστε να ακολουθείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε στο μωρό σας μνήμες τις οποίες θα διατηρεί και θα ανασύρει αργότερα όταν μεγαλώσει και οι οποίες θα το οδηγήσουν σε μια διατροφή θρεπτική και υγιεινή.

Από τον επιστημονικό ισότοπο parenting science

imommy

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024