Πόσο ασφαλής είναι η γέννα στο σπίτι;

Πόσο ασφαλής είναι η γέννα στο σπίτι;
Από: Ελένη Καραγιάννη

Αρκετά ασφαλής, σύμφωνα με νέα έρευνα, αλλά όταν πρόκειται για εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου και όταν γίνονεται με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού. 

Ο τοκετός στο σπίτι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες. Πολλές διασημότητες του Χόλιγουντ επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους μέσα στην οικειότητα και την ηρεμία του σπιτιού τους, ενώ και οι… κοινές θνητές φλερτάρουν συχνά με την ιδέα να μη μετακινηθούν σε νοσοκομείο προκειμένου να γεννήσουν.

Μια νέα έρευνα που έγινε στη Δανία δικαιώνει, εν μέρει, την επιλογή τους, καθώς δείχνει ότι από τις γυναίκες που έχουν καλή εγκυμοσύνη, χωρίς κινδύνους, εκείνες που προγραμματίζουν να γεννήσουν στο σπίτι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με όσες σχεδιάζουν να γεννήσουν στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν ζήσει την εμπειρία ενός τουλάχιστον τοκετού μετά από εγκυμοσύνη χαμηλού ρίσκου, υπήρχε μόνο 1 στις 1000 περιπτώσεις τοκετών στο σπίτι όπου προέκυψε σοβαρή επιπλοκή (π.χ. χρειάστηκε παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή μετάγγιση αίματος). Το αντίστοιχο ποσοστό επιπλοκών στα νοσοκομεία ήταν 2,3 στις 1000 γεννήσεις. Επιπλέον, ο τοκετός στο σπίτι ενέχει λιγότερες πιθανότητες να προκύψουν μικρότερα προβλήματα, όπως αιμορραγία ή δυσκολία στην αφαίρεση του πλακούντα.  

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 146.000 γυναικών από την Ολλανδία, τη χώρα του Δυτικού κόσμου με το μεγαλύτερο ποσοστό τοκετών στο σπίτι. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα ευρήματά της αντικατοπτρίζουν την εικόνα μόνο για περιοχές όπου οι μαίες είναι πολύ καλά εκπαιδευμένες ώστε να βοηθήσουν σε περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι και όπου υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταφοράς της γυναίκας σε νοσοκομείο στην περίπτωση επιπλοκής.

imommy

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr