Οι τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα

Οι τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα
Από: Ελένη Χαδιαράκου

Το όμορφο μαύρισμα δεν χρειάζεται μόνο υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η οποία εξάλλου είναι και επικίνδυνη. Με τη συστηματική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, μπορούμε να πετύχουμε το πολυπόθητο, όμορφο μαύρισμα με τον πιο υγιεινό τρόπο, σε λιγότερο από ένα μήνα! Πώς; Προσθέτοντας στο καθημερινό μας μενού κάποια φρούτα και λαχανικά!



Καροτένιο

Βρίσκεται στα καρότα, τα κολοκύθια και τις γλυκοπατάτες

Καροτίνη
Είναι μια φυσική χρωστική ουσία που αποτελεί την πρόδρομο ουσία της βιταμίνης Α. Σαν χρωστική, μπορεί να αποθηκευτεί κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και σταδιακά να επηρεάσει το χρώμα της, όταν οι συγκεντρώσεις της είναι μεγάλες. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η β-καροτίνη έχει αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες που μας βλάπτουν. Μερικές τροφές που την περιέχουν είναι το καρότο, τα βερίκοκα, το πεπόνι, το μάνγκο, η παπάγια, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, τα ραδίκια, το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, το καρπούζι και ο χυμός ντομάτας

Λουτεΐνη
Περιέχεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, σπανάκι. τα κολοκύθια και τις κόκκινες πιπεριές

Ζεαξανθίνη

Καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα χόρτα, το λάχανο, και το σπανάκι. Επίσης η ζεαξανθίνη βρίσκεται, στον κρόκο του αυγού και σε κίτρινα φρούτα και λαχανικά.

Kρυπτοξανθίνη
Βρίσκεται στα μάνγκο, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα κι έχει μια σημαντική λειτουργία ως αντιοξειδωτικό συστατικό, προστατεύοντας τα κύτταρα και τους ιστούς από την οξειδωτική βλάβη.

Λυκοπένιο

Το βρίσκουμε στο καρπούζι, τη ντομάτα και ιδιαίτερα στο χυμό ντομάτας. 

imommy