Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Έξυπνα τρικ για γρήγορο αδυνάτισμα

Συνήθως οι δίαιτες μας δίνουν μεγάλες υποσχέσεις και μας δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες. Ωστόσο, με μερικά έξυπνα τρικ μπορείτε να χάσετε σε λίγο χρόνο όλα τα κιλά που άφησε πίσω της η εγκυμοσύνη.

Συνήθως οι δίαιτες μας δίνουν μεγάλες υποσχέσεις και μας δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες. Ωστόσο, με μερικά έξυπνα τρικ μπορείτε να χάσετε σε λίγο χρόνο όλα τα κιλά που άφησε πίσω της η εγκυμοσύνη.

Δίαιτες πρωτεϊνικές τύπου Άτκινς, άλλες αποτοξίνωσης, express ή χαμηλών θερμίδων. Η απώλεια βάρους είναι ο καθημερινός εφιάλτης όλων των γυναικών, πόσο μάλλον εκείνων που γέννησαν πριν μερικούς μήνες ή εβδομάδες και περιμένουν καρτερικά να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης. Συνήθως οι δίαιτες μάς δίνουν μεγάλες υποσχέσεις και μας δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες. Άλλοι επιμένουν πως για να αδυνατίσουμε θα πρέπει να τρώμε περισσότερα λαχανικά ή απλώς να μειώσουμε τις θερμίδες. Κάποιοι επιμένουν στα πολλά μικρά γεύματα, άλλοι είναι λάτρεις της ωμοφαγίας και κάποιοι άλλοι μιλούν για περιορισμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Η αλήθεια βέβαια είναι πως κάθε γυναίκα μπορεί να βρει αυτό που της ταιριάζει σε κάθε δίαιτα. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να θυμάστε κάποιους βασικούς κανόνες διατροφής που αν τους ακολουθήσετε θα χάσετε υγιεινά το λιγότερο πέντε κιλά σε ένα μήνα. Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο δυνατά tips των διάσημων διαιτολόγων και με τη βοήθεια της κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου MSc Θάλειας Σταματιάδου σας παρουσιάζουμε τα μυστικά της σύγχρονης διατροφής.

1. Ξεκινήστε κάθε γεύμα σας με καλής ποιότητας πρωτεΐνες.

Όλοι οι διάσημοι personal trainers του Χόλιγουντ, όπως ο Ντέιβιντ Κιρτς, προσωπικός γυμναστής των Χάιντι Κλουμ και Λιβ Τάιλερ, προτείνει στις πελάτισσές του να ξεκινούν το γεύμα τους με άπαχο κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες χορταίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά, επηρεάζοντας τη γρελίνη, γνωστή και ως ορμόνη της πείνας. Αντίθετα, οι υδατάνθρακες ευθύνονται για τις συχνές λιγούρες, αφού δεν προκαλούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Ένα πιάτο με γάλα σε συνδυασμό με δύο κουταλιές κουάκερ κι ένα φρούτο αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα σωστό πρωινό που δεν θα σας επιτρέψει να πεινάσετε μέχρι το μεσημέρι.

Η γνώμη του ειδικού: Καλής ποιότητας πρωτεΐνες είναι αυτές που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό απαραίτητα αμινοξέα (αυτά που δεν συνθέτει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα παίρνει από τις τροφές) σε κατάλληλη αναλογία μεταξύ τους. Οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης (αυγό, γάλα, τυρί και κατά δεύτερο λόγο κρέας ,ψάρι) είναι καλύτερες από τις φυτικές. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα μιας φυτικής πρωτεΐνης, πρέπει να συνδυάσουμε όσπρια με δημητριακά, π.χ. φακές με ρύζι ή ψωμί, φασόλια με καλαμπόκι κ.λπ. Αν και συνήθως στις δίαιτες προτιμάμε τα light προϊόντα, το γάλα δεν θα πρέπει να είναι αποβουτυρωμένο, γιατί χρειάζεται να απορροφηθούν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που περιέχει, όπως η βιταμίνη D και η Α. Γι’ αυτό, είναι αναγκαία η παρουσία έστω και μικρής ποσότητας λίπους. Προτεινόμενη περιεκτικότητα σε λίπος 1%.

2. Όταν βγαίνετε έξω, παραγγείλτε ένα πιάτο που χρειάζεται χρόνο για να καταναλωθεί.

Προτιμήστε τα μύδια, τα οποία χρειάζονται καθάρισμα, ή ένα μεγάλο ψάρι, γιατί θα το ξεκοκαλίζετε για ώρα. Πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική έδειξαν πως οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα χρειάζονται τον τριπλάσιο χρόνο για να χορτάσουν από εκείνους που τρώνε αργά. Η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρεται κυρίως στους Γιαπωνέζους, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας και αυτό το οφείλουν κυρίως στα chopsticks.

Η γνώμη του ειδικού: Εννοείται πως θα πρέπει να τρώμε αργά, διότι το μήνυμα ότι προσλαμβάνουμε τροφή καθυστερεί κάποια λεπτά να φτάσει στον εγκέφαλο και στο μεσοδιάστημα, αν τρώμε με λαιμαργία και γρήγορα, κινδυνεύουμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ας ξεκινήσουμε με τις σαλάτες που έχουν λιγότερες θερμίδες και συμβάλλουν σημαντικά στο αίσθημα του κορεσμού.

3. Σας αρέσει το junk food; Μην πανικοβάλλεστε.

Απλώς ακολουθήστε τον κανόνα 80% εναντίον 20%. Σύμφωνα με το γιατρό και διατροφολόγο Ίαν Μάρμπερ και πρόεδρο της εταιρείας Food Doctor (thefooddoctor.com), αν ακολουθείτε κατά 80% μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, το άλλο 20% δεν επηρεάζει τα κιλά ό,τι κι αν περιλαμβάνει. Κάποιες μάλιστα φορές το junk food μπορεί να προσφέρει μια «ψυχολογική ανάσα» στην καθημερινή υγιεινή μας ρουτίνα.

Η γνώμη του ειδικού: Μπορούμε να κάνουμε υγιεινές επιλογές ακόμα και στο fast food. Για παράδειγμα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα τηγανητά, καθώς τις περισσότερες φορές τηγανίζονται με φοινικέλαιο (λόγω χαμηλού κόστους), το οποίο περιέχει σε μεγάλο ποσοστό κορεσμένα λιπαρά, που είναι τα πλέον επικίνδυνα για την υγεία. Θα μπορούσαμε όμως να επιλέξουμε σάντουιτς με ψητό κρέας, ψάρι ή σολομό με λαχανικά, κάποιο τυρί και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών με λαχανικά, χωρίς βέβαια σος, που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας. Καλή επιλογή είναι οι σαλάτες (χωρίς σος, αλλά με λάδι) και οι μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα και λίγο τυρί.

4. Το νούμερό σας εξαρτάται από το πόσο και τι τρώτε κι όχι από την άσκηση.

Λέει ο Γκιούναρ Πέτερσον, προσωπικός γυμναστής της Τζένιφερ Λόπεζ. Σύμφωνα με τον διάσημο trainer, για να χάσουμε 3.500 θερμίδες θα πρέπει να περπατήσουμε με ήπιους ρυθμούς τουλάχιστον 12 ώρες. Για να τις «κάψετε» λοιπόν χωρίς κόπο δεν έχετε παρά να μην ξαναφάτε την αγαπημένη σας σοκολάτα. Αν αναλογιστείτε πως 100 γραμμάρια σοκολάτα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 600 θερμίδες, μάλλον ο κύριος Πέτερσον έχει δίκιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η άσκηση είναι άχρηστη. Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 100 γυναικών έδειξε πως όσες γυναίκες γυμνάστηκαν μετά την απώλεια των κιλών διατήρησαν το βάρος τους στα ίδια χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με εκείνες που αρκέστηκαν στη δίαιτα.

Η γνώμη του ειδικού: Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τα τρία «Π» της υγιεινής διατροφής: Ποικιλία, Ποιότητα, Ποσότητα. Δηλαδή, οφείλουμε να καταναλώνουμε συγκεκριμένες ποσότητες απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων, σε συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ τους και φυσικά καλής ποιότητας (κατά προτίμηση υψηλής θρεπτικής αξίας, και μάλιστα αν είναι εφικτό να προτιμάμε τα βιολογικά). Ωστόσο, η άσκηση βοηθάει στη διατήρηση και στην απώλεια βάρους, αρκεί να γυμναζόμαστε μέρα παρά μέρα από μία ώρα τουλάχιστον κάθε φορά.

5. Ζήτω οι σούπες

Η διάσημη διατροφολόγος Βίκι Έντζον (vickiedgson.co.uk) περιλαμβάνει σε κάθε καινούργιο διατροφικό της πρόγραμμα μια παραλλαγή της γνωστής λαχανόσουπας (που όλες κατά καιρούς έχουμε επιχειρήσει να καταναλώσουμε με το άλλοθι της αποτοξίνωσης). Η Έντζον αντικατέστησε το άνοστο λάχανο με μια πεντανόστιμη σούπα λαχανικών την οποία προτείνει να έχουμε πάντα στο ψυγείο και να την καταναλώνουμε αντί για κάποιο γρήγορο σνακ ή για ένα δείπνο της τελευταίας στιγμής. Η σούπα περιλαμβάνει: Ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και οποιοδήποτε λαχανικό σας αρέσει, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι ή κολοκυθάκια. Περάστε τα λαχανικά στον ατμό με λίγο λάδι για ελάχιστα λεπτά, προσθέστε αν θέλετε λίγο κρύο βραστό κοτόπουλο ψιλοκομμένο και κάποια ξερά ή φρέσκα βότανα, όπως θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό ή μέντα.

Η γνώμη του ειδικού: Οι σούπες βοηθούν σημαντικά στο αίσθημα του κορεσμού, κυρίως όταν περιέχουν λαχανικά και πρωτεΐνες, γιατί προσφέρουν στον οργανισμό πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μια νόστιμη παραλλαγή μπορείτε να φτιάξετε και με κρέας, αρκεί να επιλέξετε ένα άπαχο κομμάτι.

6. Οι αληθινά υγιεινές μερίδες είναι πολύ μικρότερες απ’ ό,τι νομίζετε.

Σύμφωνα με το βιβλίο Perfect Portion (Η τέλεια μερίδα) της διατροφολόγου Λίντα Γκαζελχάιμερ (μπορείτε να το προμηθευτείτε από το amazon.co.uk), η ποσότητα της πρωτεΐνης που υπάρχει στο πιάτο μας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος της παλάμης μας. Και θυμηθείτε: Τα ζυμαρικά δεν είναι φαγητό. Είναι συνοδευτικό, όπως επίσης το ρύζι και οι πατάτες. Ιδανικά, τα πιάτα μας πρέπει να συνοδεύονται από άφθονα λαχανικά.

Η γνώμη του ειδικού: Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να κατανέμονται σ’ ένα ιδανικό διαιτολόγιο αναλογικά στα γεύματα της ημέρας. Τα κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) πρέπει να είναι πιο πλούσια σε υδατάνθρακες, ενώ τα ενδιάμεσα (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου) πιο φτωχά. Επίσης, τα πολλά γεύματα συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στη μείωση της συνολικής ημερήσιας ποσότητας φαγητού και στην καλύτερη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τέλος, η μερίδα είναι καλύτερο να σερβίρεται σε μικρό πιάτο, το οποίο γεμίζει με μικρότερες ποσότητες.

7. Μην καταπιέζετε την ανάγκη σας για κάτι γλυκό

Κάποιες δίαιτες επιτρέπουν να καταναλώνουμε δύο μικρές πλάκες μαύρης σοκολάτας ή κουβερτούρας την ημέρα, συμβουλή καθόλου ακραία αν κάποια μπορεί να αρκεστεί σε αυτές. Αν πάλι η σοκολάτα σάς φαίνεται αμαρτωλή, μη στραφείτε σε καραμέλες ή γλυκά ζελεδάκια νομίζοντας πως είναι λιγότερα αμαρτωλά. Θυμηθείτε πως τα συστατικά όλων αυτών προέρχονται από κατάλοιπα χοιρινού λίπους. Αφήστε που δεν είναι και τόσο νόστιμα τελικά.

Η γνώμη του ειδικού: Μια αξιοπρεπής και ολιγοθερμιδική λύση είναι τα γλυκά του κουταλιού, που περιέχουν 80-100 θερμίδες ανά μερίδα.

8. Ναι στα σνακ, αλλά σε ποια;

Τόσο το αδιάκοπο τσιμπολόγημα, όσο και η κατανάλωση σνακ –ακόμη και με σύνεση– μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τη σιλουέτα μας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σνακ που βοηθούν να κρατάμε σε υψηλή ταχύτητα το μεταβολισμό μας, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή επιλογή. Πρόσφατες μάλιστα έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν, αντί για οποιοδήποτε άλλο σνακ, ξηρούς καρπούς έχουν την τάση να είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου.

Η γνώμη του ειδικού: Άλλες καλές επιλογές ενδιάμεσων γευμάτων είναι τα φρούτα, οι χυμοί, οι σπιτικές πίτες, το σταφιδόψωμο, οι σαλάτες και τα αποξηραμένα φρούτα. Οι ξηροί καρποί είναι ένα υγιεινό σνακ, πλούσιο όχι σε πρωτεΐνες αλλά σε καλής ποιότητας λιπαρά. Σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες και λίπος προκαλούν εύκολα τον κορεσμό. Οι υδατάνθρακες είναι γενικά εύπεπτοι, θρεπτικοί και προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια.

9. Προσοχή στα ποτά

Πολύ συχνά στις εξόδους μας ξεχνιόμαστε και παραγγέλνουμε ποτά ή καφέδες «επικίνδυνους» για το σωματικό μας βάρος. Οι καφέδες με σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας μπορεί να έχουν και 500 συνολικά θερμίδες. Το ίδιο και τα αλκοολούχα ποτά. Το χειρότερο όμως από όλα είναι πως οι θερμίδες που βρίσκονται στα υγρά δεν περιορίζουν την πείνα. Αν λοιπόν «επενδύσετε» σ’ ένα πολυθερμιδικό ποτό, μην περιμένετε μετά να φάτε λιγότερο. Αν μάλιστα πρόκειται για αλκοόλ, θα φάτε και περισσότερο.

Η γνώμη του ειδικού: Προσοχή επίσης στα αλκοολούχα αναψυκτικά. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ μεταβολίζεται ως λίπος.

kids.in.gr

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024