Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Σύνδρομο πλήξης …στην κρεβατοκάμαρα

Σίγουρα η λοχεία δεν είναι η πιο ηδονική περίοδος για μια γυναίκα. Πότε όμως θα ξεπεράσετε την ερωτική ανία και θα ξαναβρείτε το σεξουαλικό θηρίο που κρύβετε μέσα σας;

Σίγουρα η λοχεία δεν είναι η πιο ηδονική περίοδος για μια γυναίκα. Πότε όμως θα ξεπεράσετε την ερωτική ανία και θα ξαναβρείτε το σεξουαλικό θηρίο που κρύβετε μέσα σας;

Της Ρέας Πλάκα

Με τη συνεργασία της Ελεάννας Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτριας-σεξολόγου, υπεύθυνης επικοινωνίας της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και συνεργάτιδας του Ινστιτούτου Γυναικείας Σεξουαλικής Υγείας και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, και του Νίκου Πετρογιάννη, γυναικολόγου-μαιευτήρα, επιμελητή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Μόλις λίγες μέρες πριν, αν και η κοιλιά σας ήταν φουσκωμένη σαν μπαλόνι, νιώθατε σαν σεξοβόμβα στην αγκαλιά του συντρόφου σας. Τώρα όμως που γεννήσατε, από εκρηκτικό θηλυκό μεταμορφωθήκατε μεμιάς σε μια αγχωμένη, γκρινιάρα κι ευσυγκίνητη μαμά, με πολλά νεύρα, καταπονημένη από τα ξενύχτια και με τη σεξουαλική επιθυμία εξατμισμένη.

Αυτά έχει η λοχεία. Και τα ζουν –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό– σχεδόν όλες όσες γίνονται μαμάδες. Η προσωρινή ανατροπή στο σώμα, στην ψυχή και στη ζωή φέρνει και μια αίσθηση ανίας. Πρόκειται για το περίφημο «σύνδρομο της πλήξης», που για μερικές εβδομάδες πλανάται πάνω από το κρεβάτι σας. Όμως τις κακοκεφιές γρήγορα διαδέχεται το συνηθισμένο χαμόγελο και η σεξουαλική σας δίψα μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει και σύντομα προς νέους οργασμούς τραβά.

Όταν η επιθυμία φεύγει…

Τι σας έχει συμβεί, λοιπόν; Απλώς σας έπεσαν ξαφνικά όλα μαζί. Από το ορμονικό πανηγύρι μέσα σας και το ζενίθ της ενεργητικότητας και της σεξουαλικής σας διάθεσης, βρεθήκατε με τις ορμόνες σας στο ναδίρ, σωματικά λαβωμένη –αν και οι πληγές σας σε καμιά εικοσιπενταριά μέρες θα έχουν επουλωθεί– και πελαγωμένη μπροστά στην τεράστια ευθύνη. Αν μάλιστα δυσκολευτήκατε στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, θα είστε ακόμα πιο καταβεβλημένη οργανικά και ψυχολογικά.

Πού μυαλό για σεξ. Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Νίκος Πετρογιάννης, «η γυναίκα μετά τη γέννα αλλάζει. Νιώθει θλίψη, όχι γιατί δεν μπορεί να κάνει έρωτα, αλλά γιατί αισθάνεται ανησυχία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τον μητρικό ρόλο». Η φροντίδα του μωρού τής πέφτει βαριά και η σεξουαλική αποχή επιδεινώνει την κατάσταση. «Αν δεν θηλάζει, σύντομα η ορμονική ισορροπία θα αποκατασταθεί, θα έχει ωορρηξία και ερωτική επιθυμία», συνεχίζει ο ειδικός. «Ο θηλασμός, από την άλλη, λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην άνοδο των ορμονών. Η γυναίκα αυτή την περίοδο δεν έχει ερωτική διάθεση, αφού δεν υπάρχει ωορρηξία και ο κόλπος μένει χωρίς υγρά». Είναι όμως και ο καταιγισμός των συναισθημάτων που πυροδοτείται στη λοχεία –ακόμα και για όποια δεν γίνεται μητέρα για πρώτη φορά–, ώστε το τελευταίο που σκέφτεστε είναι το σεξ ή ο φόβος μήπως αυτή σας η ψυχρότητα απομακρύνει το ταίρι σας.

«Η μεγαλύτερη έγνοια σας», λέει η ψυχοθεραπεύτρια-σεξολόγος Ελεάννα Ελευθερίου «δεν είναι η σωματική αλλαγή, η οποία σύντομα θα αποκατασταθεί, αλλά κυρίως η συναισθηματική και η αλλαγή στους ρόλους. Νιώθατε ότι το μωρό σας ήταν ασφαλές όσο το κυοφορούσατε και προσπαθείτε να καταλάβετε τώρα, που είναι πια αυτόνομο, πώς θα καταφέρετε να το προστατεύσετε. Επίσης, αντιμετωπίζετε συναισθήματα αποχωρισμού από την προηγούμενη ζωή σας, τότε που ήσαστε το επίκεντρο της προσοχής του συντρόφου σας κι εκείνος της δικής σας. Ακόμη κι αν έχετε κι άλλο παιδί, το επίκεντρο πάλι θα αλλάξει. Αναρωτιέστε επίσης αν θα ξαναβρείτε την ικανοποίηση σε πράγματα που κάποτε θεωρούσατε πολύ ηδονικά και τώρα σας είναι αδιάφορα. Δεν μπορείτε, ας πούμε, να πάτε στο γυμναστήριο ή στα μαγαζιά για να αγοράσετε ένα εφαρμοστό ρούχο, αφού το σώμα σας δεν έχει επανέλθει ακόμα». Αφού λοιπόν για ένα μικρό διάστημα είστε αναγκασμένη να αναβάλλετε δραστηριότητες που σας άρεσαν, βρείτε άλλα πράγματα που σας ευχαριστούν, έστω και πολύ λιγότερο. Κάντε λίγη υπομονή, αφού σύντομα θα ξαναγυρίσετε στις αγαπημένες σας συνήθειες και ασχολίες.

…η πλήξη έρχεται

Η ανία όμως έχει τρυπώσει και στην κρεβατοκάμαρά σας. Έχετε δίκιο να αισθάνεστε ταλαιπωρημένη, ξαγρυπνισμένη κι ανόρεχτη για σεξουαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, είστε πάντα μια γυναίκα που έγινε μητέρα. Αποκτήσατε έναν νέο ρόλο, τον πιο δυνατό και συναρπαστικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαρνηθείτε τη θηλυκή πλευρά σας· όχι μόνο για χάρη του συντρόφου σας, αλλά κυρίως για σας την ίδια. Το μυστικό είναι να «κλειδώνετε» για λίγο κάθε μέρα το ρόλο της μαμάς, να πετάτε από πάνω σας τα ξεχειλωμένα T-shirt με τα ξεραμένα γάλατα και να κλείνετε πονηρά το μάτι στον σέξι εαυτό σας, που περιμένει πώς και πώς να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην καθημερινότητά σας. Δώστε την ευκαιρία στον καθρέφτη σας να σας χαμογελάσει και να ξαναδώσει σιγά σιγά πνοή στη λίμπιντό σας. Φροντίστε το σώμα και την εμφάνισή σας, ξορκίστε τον εκνευρισμό, την κόπωση και τη μελαγχολία σας μ’ ένα καινούργιο όμορφο ρούχο –κι ας μην είναι σαν εκείνα τα εφαρμοστά, που θα περιμένουν για λίγο ακόμα στην ντουλάπα– και με μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας άρωμα. Ο ερωτισμός ποτέ δεν πεθαίνει· ακόμα κι αν κουτουλάτε από την κούραση και τη νύστα. Πάρτε το απόφαση: θα κοιμάστε λίγο και θα κουράζεστε πολύ για κάμποσο καιρό. Το ίδιο όμως κι ο σύντροφός σας, ο οποίος θα σας βοηθάει.

«Η κούραση δεν είναι λόγος να αφήσετε το μωρό να καταστρέψει άθελά του τη σχέση των γονιών του», όπως επισημαίνει η κ. Ελευθερίου. «Προκειμένου να επανέλθετε στην προηγούμενη κατάσταση, μην αφήνετε τον εαυτό σας να επαναπαυτεί. Φροντίστε την εμφάνισή σας και μην απορρίπτετε το σύντροφό σας. Ακόμα κι όταν δεν μπορείτε να έχετε διείσδυση, ασχοληθείτε μαζί του. Ετοιμάστε ένα δείπνο για δύο, δημιουργήστε όμορφη ατμόσφαιρα στην κρεβατοκάμαρα, με απαλή μουσική –ίσως και μερικά κεριά–, ώστε να έρχεστε πιο κοντά στον λιγοστό χρόνο που θα ξεκλέβετε.

Ο ερωτισμός δεν ταυτίζεται με τη σεξουαλική πράξη. Μπορείτε να μπείτε με το ταίρι σας σε οποιαδήποτε ερωτική περίπτυξη και ερωτικό παιχνίδι, με σκοπό να μη λείψει η σεξουαλικότητα από τη ζωή σας. Μάθετε λοιπόν να λέτε στον εαυτό σας ότι χρειάζεται να ξαναβρείτε την επιθυμία σας. Και κυρίως την επιθυμία να αισθανθείτε και πάλι θηλυκό. Κι από τη στιγμή που θα διαπιστώσετε ότι έχετε ερωτική διάθεση, διεκδικείστε σεξουαλικά το σύντροφό σας».

Πυροτεχνήματα ξανά

Περίπου είκοσι με τριάντα μέρες μετά τη γέννα θα είστε βιολογικά έτοιμη να αναφωνήσετε «ζήτω το σεξ». Ίσως και νωρίτερα, αν δώσει το ΟΚ ο γυναικολόγος σας. Τρεις εβδομάδες αργότερα, θα ξαναβρείτε και το κέφι σας, ενώ θα νιώθετε την ερωτική σας φλόγα να φουντώνει –εκτός κι αν θηλάζετε, οπότε η σεξουαλική δίψα θα είναι μειωμένη. Φυσικά, αν ο τοκετός ήταν δύσκολος και γυρίσατε από το μαιευτήριο πολύ ταλαιπωρημένη, θα χρειαστεί ίσως περισσότερος χρόνος . Όπως και να ‘χει, εκμεταλλευτείτε την ερωτική επαφή –ή τα σεξουαλικά παιχνίδια– για να ξεκουραστείτε ψυχικά και σωματικά, και θα αναστηθεί ταχύτερα η σεξοβόμβα που βρίσκεται προσωρινά απασφαλισμένη μέσα σας.

Αφιερωμένο στους μπαμπάδες

Ετοιμαστείτε να ζήσετε κι εσείς τη δική σας «λοχεία». Θα μοιραστείτε τα καθημερινά βάρη με τη σύντροφό σας και θα συμμορφωθείτε με τον βιολογικό και ψυχολογικό της «κύκλο» για ενάμιση τουλάχιστον μήνα. Όχι μόνο γιατί το μωρό σας έχει τη βούλα και του δικού σας DNA, αλλά και γιατί όσο πιο αποτελεσματικά της συμπαρασταθείτε –η συμβολή σας θεωρείται καταλυτική από τους ειδικούς– τόσο πιο γρήγορα θα την έχετε ξανά στην αγκαλιά και στο κρεβάτι σας, όπως ακριβώς συμβαίνει στις φαντασιώσεις σας.

Γι’ αυτό, σκεφτείτε να:

– της κάνετε, σύμφωνα με το έθιμο, ένα καλό δώρο στο μαιευτήριο,

– αναλάβετε κι εσείς νυχτερινές βάρδιες,

– μάθετε να ταΐζετε το μωρό -αν δεν θηλάζει-, να το αλλάζετε, να το πλένετε, να το πηγαίνετε στον παιδίατρο,

– ανεχτείτε τον εκνευρισμό και τα πιθανά ξεσπάσματα της συντρόφου σας τον πρώτο καιρό και μην ανησυχείτε αν ίσως δείχνει λυπημένη,

– σέβεστε το «όχι» της για σεξ, αν δεν μπορεί ή κι αν δεν θέλει– προτεραιότητά της είναι η φροντίδα του μωρού κι όχι η ερωτική πράξη,

– μην απαιτείτε σεξουαλική επαφή, ακόμα κι αν είναι έτοιμη σωματικά, δώστε της χρόνο (ιδιαίτερα αν θηλάζει, ο κόλπος της είναι στεγνός),

– ικανοποιείστε με αυτό που θα παίρνετε σταδιακά κι ας είναι ελάχιστο σε σύγκριση με την προηγούμενη σεξουαλική σας ζωή. Κάντε υπομονή. Οι στιγμές ηδονής πλησιάζουν!

Με μια ματιά

– Μια γυναίκα που είχε φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό είναι βιολογικά έτοιμη να κάνει πάλι έρωτα σε τρεις εβδομάδες περίπου –εφόσον βέβαια το επιτρέπει ο γυναικολόγος της.

Αν έχει κάνει καισαρική, η αναμονή για σεξουαλική επαφή είναι μικρότερη.

– Το 80% των λεχώνων σε όλο τον δυτικό κόσμο μπορεί να έχει συμπτώματα κατάθλιψης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραμονεύει ή θα εκδηλωθεί επιλόχεια ψύχωση. Ευσυγκίνητες, κακοδιάθετες και ευερέθιστες είναι πάντως λίγο πολύ όλες.

– Είναι περισσότερες οι νέες μητέρες συγκριτικά με τους συντρόφους τους που λένε «όχι» στο σεξ.

Το λέει όμως κι ένα ποσοστό αντρών -σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας- γιατί βλέπουν τις συντρόφους τους περισσότερο σαν μαμάδες παρά σαν ερωμένες.

kids.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024