Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς αλλάζει η εγκυμοσύνη τις 5 αισθήσεις μας!

Πώς αλλάζει η εγκυμοσύνη τις 5 αισθήσεις μας!

Η όσφρηση αλλάζει ριζικά σε όλες τις εγκύους και γίνεται σαφώς πιο ευαίσθητη από πριν. Όλα ξαφνικά μυρίζουν έντονα αλλά και διαφορετικά…

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Όσφρηση
Η όσφρηση αλλάζει ριζικά σε όλες τις εγκύους και γίνεται σαφώς πιο ευαίσθητη από πριν. Όλα ξαφνικά μυρίζουν έντονα αλλά και διαφορετικά… Αν διαπιστώσετε λοιπόν αυτήν την αλλαγή στην όσφρησή σας μην εκπλαγείτε! Ούτε αν σας μυρίσει ξαφνικά άσχημα ένα φαγητό που λατρεύατε μέχρι χθες. Σύμφωνα με μελέτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η όσφρηση λειτουργεί ως προειδοποιητικό κουδούνι για κάποιες τροφές. Αν για παράδειγμα, σας μυρίζει άσχημα το μέχρι χθες αγαπημένο σας ψάρι, καλύτερα να μην το καταναλώσετε. Όσο προχωράει η κύηση, η όσφρηση σας δεν θα είναι πλέον και τόσο έντονη.

Όραση
Ίσως κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαπιστώσετε ότι δεν βλέπετε τόσο καλά, ότι θολώνουν τα μάτια σας, ή ότι ζαλίζεστε όταν προσπαθείτε να εστιάσετε κάπου. Τέτοιες αντιδράσεις είναι φυσιολογικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλονται στην κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας, η οποία σαφώς αλλάζει λόγω του μωρού!Επίσης, οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως η μυωπία ή η υπερμετρωπία, μπορούν να αυξηθούν. Γιαυτό, καλό θα ήταν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά το πρώτο τρίμηνο, να κάνετε μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας.

ακοή
Η αίσθηση της ακοής επηρεάζεται επίσης στην εγκυμοσύνη. Κάποιες φορές η ακοή μας μειώνεται ελαφρώς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να μπλοκάρεται το αυτί εσωτερικά λόγω των γενικότερων αλλαγών που προκύπτουν στο σώμα. Αλλά αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι και η δυνατή μουσική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ειδικά όταν συνδυάζεται με συνωστισμό, το μόνο που προσφέρει είναι δυσφορία και κανένα μα κανένα ίχνος διασκέδασης.

Αφή
Xάρη στην κατακράτηση υγρών και την επιρροή που έχουν στο νευρολογικό σύστημα, τα χέρια είναι πιθανόν να μουδιάζουν. Αυτό θα επηρεάσει και την αφή, ενώ στο τρίτο τρίμηνο θα νιώσεις περίεργα όταν θα ακουμπάς την κοιλιά σου, όχι στα χέρια, αλλά στην ίδια την κοιλιά εξαιτίας του ότι το δέρμα θα είναι πολύ τεντωμένο.

γεύση
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αίσθηση της γεύσης δυναμώνει δραστικά, και αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει για να προστατευτεί το έμβρυο. Πώς; Η επιλεκτική γεύση βοηθάει τις μέλλουσες μητέρες να μην τρώνε μικρές ποσότητες τοξινών, οι οποίες μπορεί να μην είναι επικίνδυνες για έναν ενήλικα, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρες για το έμβρυο. Επίσης στην αρχή μιας εγκυμοσύνης τα αυξημένα επίπεδα ορμονών μπορεί να σας αφήσουν μια ασυνήθιστη γεύση στο στόμα. Συχνά οι γυναίκες την περιγράφουν σαν μεταλλική γεύση. Γι’ αυτό, ίσως κάποιες τροφές όπως το τσάι, ο καφές ή τα δημητριακά να έχουν διαφορετική γεύση από πριν.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Παπαδοπούλου (μαιευτήρας-γυναικολόγος)

imommy

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024