Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκυμοσύνη και αεροπλάνο: Πόσο ασφαλή είναι τα ταξίδια;

Εγκυμοσύνη και αεροπλάνο: Πόσο ασφαλή είναι τα ταξίδια;

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες θέτουν τους εξής περιορισμούς στη μετακίνηση των εγκύων: Δεν επιτρέπουν να ταξιδέψουν μετά τις 37 εβδομάδες για απλή κύηση ή μετά τις 32 εβδομάδες για πολύδυμη κύηση. Μετά τις 28 εβδομάδες ζητείται βεβαίωση του γιατρού ότι η έγκυος μπορεί να ταξιδέψει αεροπορικώς. Μέχρι τις 28 εβδομάδες συνήθως δεν τίθενται περιορισμοί. Λόγω των περιορισμών αυτών η έγκυος θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία για την κατάσταση της κυήσεώς της.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι συσκευές ανίχνευσης (body Scanners);
Η αλήθεια είναι ότι η δόση της ακτινοβολίας είναι απειροελάχιστη, δεν απορροφάται (η δόση που φθάνει στο έμβρυο είναι ακόμη μικρότερη), επομένως δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος για το έμβρυο.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κοσμική ακτινοβολία;
Κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού όλοι εκτιθέμεθα σε αυξημένη δόση κοσμικής ακτινοβολίας. Και εδώ η ποσότητα της ακτινοβολίας δεν δημιουργεί προβλήματα στα έμβρυα για τους περιστασιακούς ταξιδιώτες. Δεν ισχύει το ίδιο για εγκύους αεροσυνοδούς, όπου λόγω των πολλών ταξιδιών η δόση αθροίζεται.

Τι συμβαίνει στην καμπίνα του αεροπλάνου;
Η βαρομετρική πίεση εντός της καμπίνας επιβατών είναι μικρότερη από την πίεση στο επίπεδο της θαλάσσης. Αυτό οδηγεί σε ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα της εγκύου (ελάττωση κορεσμού κατά 10% περίπου). Η ελάττωση αυτή δε δημιουργεί πρόβλημα σε μια υγιή έγκυο. Πιθανότατα να αποτελεί πρόβλημα σε εγκύους που έχουν πολύ χαμηλό αιματοκρίτη ή κάποια άλλη συστηματική νόσο. Το έμβρυο δεν επηρεάζεται καθόλου λόγω των ιδιοτήτων της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης (μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει αλλαγή βασικού εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού ή εμφάνιση βραδυκαρδίας).

Μήπως η πτήση μου προκαλέσει εμετό;
Η αλήθεια είναι ότι οι εμετοί του πρώτου τριμήνου μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όσον αφορά στις αναταράξεις, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν ρήξη υμένων ή αποκόλληση πλακούντα. Όποτε αναφέρθηκε αποκόλληση πλακούντα, αυτή προήλθε από ατύχημα λόγω των αναταράξεων και όχι απ’ αυτές καθεαυτές τις αναταράξεις. Τέλος, πολύ σημαντικό για την υγεία της εγκύου είναι η αυξημένη πιθανότητα εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας σε ταξίδια με διάρκεια μεγαλύτερη των 4 ωρών, λόγω ακινησίας της. Γενικά είναι αποδεκτό ότι το αεροπορικό ταξίδι αυξάνει τον κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα και στις εγκύους.

Οι πρακτικές συμβουλές για το ταξίδι
Στην καμπίνα διαλέγουμε πάντα θέσεις προς το διάδρομο, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση της εγκύου.

Ιδιαίτερα για ταξίδια μεγαλύτερα των 4 ωρών θα πρέπει κάθε 30΄να υπάρχει μετακίνηση της εγκύου, χρήση ελαστικών καλτσών προφύλαξης για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα, καθώς και προληπτική λήψη αντιπηκτικών μετά από συνεννόηση με τον αιματολόγο.

Όσο κάθεται στο κάθισμα, η έγκυος πρέπει να φορά τη ζώνη, γιατί οι αναταράξεις δεν είναι προβλέψιμες.

Το οριζόντιο κομμάτι της ζώνης να είναι τοποθετημένο κάτω από την κοιλιά, στην κορυφή των μηρών.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι απαραίτητη η λήψη πολλών υγρών, η αποφυγή καφέ και αλκοόλ.

Με τη συνεργασία του Απόστολου Σιδέρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ.

imommy

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024