Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ενοχλήσεις που δεν περιμένατε

Έντονες ημικρανίες, εκνευριστικές αϋπνίες, φλεβίτιδα, ακόμα και φαγούρα... Η εγκυμοσύνη, μαζί με τη χαρά της προσμονής, φέρνει μαζί της και κάποιες απρόσμενες ενοχλήσεις.

Έντονες ημικρανίες, εκνευριστικές αϋπνίες, φλεβίτιδα, ακόμα και φαγούρα… Η εγκυμοσύνη, μαζί με τη χαρά της προσμονής, φέρνει μαζί της και κάποιες απρόσμενες ενοχλήσεις.

ΤΗΣ Ελένης Καραγιάννη

Με τη συνεργασία του Δημήτρη Χαϊδόπουλου, (γυναικολόγος μαιευτήρας), της Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (δερματολόγος, μέλος της αμερικανικής ακαδημίας δερματολογίας), του Αναστάσιου Μουρίκη (ορθοπεδικός χειρούργος) και του Νίκου Γ. Τσιούμα (MD χειρούργος οφθαλμίατρος)

Aπο τοτε που αρχισα να σκέφτομαι ότι είμαι σε ηλικία να κάνω οικογένεια και να δώσω επιτέλους απάντηση στο εναγώνιο ερώτημα «εγώ πότε θα γίνω μάνα;», με απασχολούσαν όλα τα άλλα εκτός από την εγκυμοσύνη. Αυτή, ήμουν σίγουρη, θα ήταν η πιο γαλήνια και ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου. Τα μαλλιά μου θα γυάλιζαν όπως της Πενέλοπε Κρουζ και η επιδερμίδα μου θα έλαμπε σαν να φωτιζόταν μονίμως από προβολείς. Θα ήμουν ξεκούραστη, γιατί θα έπαιρνα έναν υπνάκο αρκετές φορές μέσα στη μέρα και όλοι θα ενδιαφέρονταν για το εάν περνάω καλά –αυτό άλλωστε σημαίνει να είσαι σε ενδιαφέρουσα. Το βλέμμα μου θα αντανακλούσε την ψυχική μου ηρεμία και η σιλουέτα μου θα ήταν οπωσδήποτε κομψή με μια χαριτωμένη κοιλίτσα να ξεπετάγεται στο προφίλ. Και φυσικά, θα εξακολουθούσα να ισορροπώ με χάρη πάνω στα αγαπημένα μου ψηλοτάκουνα, γιατί: α) η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι καλύτερη; και β) οι γάμπες και οι αστράγαλοί μου δεν θα μαρτυρούσαν σε καμιά περίπτωση την κατάστασή μου. Και πραγματικά, έτσι ήταν η ζωή μου από τη στιγμή που είδα μια ροζ τελίτσα να αχνοφαίνεται στο τεστ εγκυμοσύνης και για περίπου… δέκα ημέρες! Ύστερα ήρθαν οι ενοχλήσεις. Και δεν εννοώ τις συνηθισμένες, αυτές που λίγο πολύ απασχολούν όλες τις γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους, όπως οι καούρες, οι λιγούρες ή τα ψιλοπονάκια. Μιλάω για άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που δεν περίμενα ποτέ κι ούτε είχα ακούσει άλλες γυναίκες να τις υπομένουν. Κάθε άλλο. Όλες οι φίλες μου όταν ήταν έγκυοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά μετά τις 10 το βράδυ κι εγώ –αν και υπήρξα πάντα υπναρού– βρέθηκα να κάνω βόλτες όλη νύχτα μέσα στο σπίτι σαν ζόμπι και να αναγκάζομαι να παρακολουθώ εκπομπές τηλεμάρκετινγκ, γιατί είναι οι μόνες που προβάλλονται στις τέσσερις τα ξημερώματα. Και όχι μόνο αυτό. Σιγά σιγά το πρόσωπό μου άρχισε να θυμίζει έφηβη, γεμάτο σπυράκια που όμοιά τους δεν είχα ούτε στην Α’ Λυκείου. Μα, δεν υποτίθεται ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης καθαρίζουν το δέρμα; Οι ελάχιστες ώρες ξεκούρασης έγιναν μαρτύριο, με τους μυς στα πόδια μου να συσπώνται ανεξέλεγκτα στις πιο επώδυνες κράμπες που είχα βιώσει ποτέ, για να μη μιλήσω για τη φλεβίτιδα που με ανάγκασε όχι μόνο να ξεχάσω τα ψηλοτάκουνα, αλλά και να αντικαταστήσω τα funky καλσόν μου με αυτά τα απαίσια που αγοράζεις από το φαρμακείο. Ο γιατρός μού είπε ότι είμαι τυχερή! «Οι δραματικές αλλαγές που συντελούνται στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν ένα πραγματικό σοκ στον οργανισμό της γυναίκας», είπε. Μάθετε λοιπόν ποιες είναι οι πιο απίθανες –αλλά τελικά πιθανές– «παρενέργειες» της καινούργιας σας κατάστασης, έτσι για να είστε προετοιμασμένη.

Ημικρανίες

Τι εiναι: Έντονοι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και εντοπίζονται συνήθως στο μισό κρανίο. Διαρκούν δύο ώρες έως και δύο ημέρες.

Πως προκαλούνται: Αν και οι ημικρανίες είναι νευρολογική πάθηση τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί με σαφήνεια, θεωρείται ότι σχετίζονται με ορμονικούς παράγοντες που επηρεάζονται από την εγκυμοσύνη, όπως από τα επίπεδα της προλακτίνης, της ορμόνης δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος. Επίσης, επειδή στην εγκυμοσύνη οι ρινικές κοιλότητες είναι πιο ευαίσθητες, πιθανόν ο πονοκέφαλος να οφείλεται σε ρινική συμφόρηση. Οι γυναίκες που υποφέρουν γενικά από πονοκεφάλους ή από ημικρανίες είναι πιθανό να έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά την εγκυμοσύνη.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επειδή είναι απαγορευτικό να παίρνετε φάρμακα, καλύτερα να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με φυσικούς τρόπους, όπως ρίχνοντας κρύο νερό στο πρόσωπό σας και μένοντας απομονωμένη σε ήσυχο και σκοτεινό χώρο. Πάντως, υπάρχουν και ακίνδυνα παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη (μέχρι 3γρ. ημερησίως).

Τα καλά νέα: Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών, το οποίο ξεπερνά το 50%, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεραπεύεται από τις ημικρανίες που τις ταλαιπωρούσαν πριν μείνουν έγκυοι.

Μυωπία

Τι είναι: Διαθλαστική πάθηση των ματιών στην οποία το αντικείμενο σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Η διόρθωσή της φέρνει την εικόνα πάνω στο βυθό του ματιού.

Πως προκαλείται: Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη έχουν ως αποτέλεσμα να μεταβάλλεται συχνά η όραση. Έτσι, μπορεί να εμφανιστεί μυωπία ή να επιδεινωθεί η ήδη υπάρχουσα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν διαπιστώσετε ότι η όρασή σας έχει «πέσει», χρειάζεται να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα διαπιστώσει αν είναι αναγκαίο να φορέσετε γυαλιά ή να αλλάξετε αυτά που έχετε.

Τα καλά νέα: Η αποκατάσταση των επιπέδων των ορμονών μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό θα σας απαλλάξει από το πρόβλημα. Γι’ αυτό, αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη, μην αλλάξετε τα γυαλιά σας αν φορούσατε ήδη.

Αϋπνία

Τι είναι: Η δυσκολία να αποκοιμηθείτε ή οι συχνές διακοπές του ύπνου που έχουν ως αποτέλεσμα η διάρκεια και η ποιότητά του να μην είναι ικανοποιητικές.

Πως προκαλείται: Από τη 10η με 12η εβδομάδα της κύησης εσείς μπορεί να θέλετε να ξεκουραστείτε περισσότερο από ποτέ, όμως τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, προλακτίνης και προγεστερόνης έχουν άλλη άποψη. Στην αρχή είναι το πρησμένο στήθος, λίγο αργότερα οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, προς το τέλος οι κράμπες, το άγχος για τον τοκετό και η αδυναμία σας να βρείτε μια στάση που σας διευκολύνει να χαλαρώσετε… Ε, δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος να μείνει (πάλι) ξάγρυπνος.

Τι μπορείτε να κάνετε: Εκτός από το να μετράτε προβατάκια ή να κάνετε μεταμεσονύχτιες αγορές μέσω τηλεμάρκετινγκ, θα σας βοηθούσε εάν δεν κοιμόσασταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και αν δεν καταναλώνατε καφεΐνη έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο. Εάν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Τα καλά νέα: Μόλις έρθει στον κόσμο το μωρό, η εξάντλησή σας θα είναι τόσο μεγάλη που θα κοιμάστε με τεράστια ευκολία και σε κάθε ευκαιρία.

Φλεβίτιδα

Τι είναι: Διασταλμένες φλέβες ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα των ποδιών. Προκαλούν φαγούρα, πρήξιμο, κάψιμο, βάρος και πόνο στις γάμπες.

Πως προκαλείται: Από τον 4ο-5ο μήνα και μετά, καθώς η μήτρα μεγαλώνει, πιέζει προς τα κάτω τις φλέβες της λεκάνης. Είναι οι φλέβες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Λόγω της διαστολής τους, το αίμα οδηγείται να λιμνάσει στις πιο μικρές φλέβες των ποδιών. Όσο το μωρό μεγαλώνει προς το τέλος της εγκυμοσύνης, τόσο το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ένα ειδικό ελαστικό καλσόν θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως ο πόνος, ο κνησμός ή το αίσθημα βάρους. Παράλληλα, να αποφεύγετε την ορθοστασία, να φοράτε παπούτσια με χαμηλό τακούνι (2-3εκ.), να περπατάτε όσο μπορείτε και να βάζετε τα πόδια σας ψηλά όταν κάθεστε. Τέλος, αποφεύγετε να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό, καθώς και την έκθεση στον ήλιο.

Τα καλά νέα: Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα εξαφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τι είναι: Έτσι ονομάζεται η διαταραχή που προκαλείται από βλάβη του μέσου νεύρου στο ύψος του καρπού. Εξαιτίας της μπορεί να αισθάνεστε μούδιασμα στα δάχτυλα ή και σε ολόκληρο το χέρι, συνήθως κατά τις βραδινές ώρες, ή να νιώθετε σαν να έχετε χάσει την αίσθηση της αφής. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε ελάττωση στη δύναμη του χεριού ή ότι σας πέφτουν αντικείμενα που κρατάτε.

Πως προκαλείται: Εξαιτίας της κατακράτησης υγρών που παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη δημιουργείται πρήξιμο στον καρπιαίο σωλήνα (μια ομάδα ιστών του καρπού) και πιέζεται το μέσο νεύρο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αφού σας εξετάσει ο ορθοπεδικός σας, μπορεί να σας συστήσει να προμηθευτείτε ειδικό νάρθηκα που θα συγκρατεί τον καρπό και την παλάμη. Οι φυσικοθεραπείες έχουν συνήθως ευεργετική επίδραση. Επίσης, προσπαθήστε να κρατάτε κατά τον ύπνο το χέρι στο ύψος της καρδιάς ή σε μαξιλάρι, ώστε να ελαττώνεται το πρήξιμο.

Τα καλά νέα: Μετά τον τοκετό, όταν το σώμα σας αρχίσει να «αδειάζει» από τα υγρά, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν.

Φαγούρα

Τι είναι: Αυτό ακριβώς που λέει η λέξη στην κοιλιά, στο στήθος ή και σε όλο το σώμα.

Πως προκαλείται: Η ήπια φαγούρα είναι συνηθισμένη κατά την εγκυμοσύνη λόγω της αυξημένης παροχής αίματος στο δέρμα. Κατά τους τελευταίους μήνες, το δέρμα της κοιλιάς τεντώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται φαγούρα. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να είναι σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος που ονομάζεται μαιευτική χολόσταση. Εάν η φαγούρα γίνει έντονη ή εμφανίσετε ίκτερο ή συνοδεύεται από εξάνθημα, ειδοποιήστε το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Να φοράτε άνετα και ελαφριά ρούχα από βαμβακερό ύφασμα και να απλώνετε ταλκ ή ενυδατική κρέμα στην κοιλιά σας.

Τα καλά νέα: Είναι μια ενόχληση που δεν κρατάει πολύ, αφού κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ρινίτιδα

Τι είναι: Πρόκειται για το ενοχλητικό αίσθημα «μπουκώματος» στη μύτη, το οποίο ονομάζεται επισήμως «ρινίτιδα της εγκυμοσύνης». Πολλές φορές προκαλεί και δυσχέρεια της αναπνοής, κυρίως τις τελευταίες έξι εβδομάδες της κύησης.

Πως προκαλείται: Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη προκαλούν οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες προκαλούν αύξηση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί σε ποσοστό 40%, η οποία προκαλεί πρήξιμο στις ρινικές μεμβράνες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πίνετε πολλά υγρά και φροντίστε το κεφάλι να είναι ψηλά όσο κοιμάστε. Επίσης, καθαρίζετε συχνά τη ρινική κοιλότητα με φυσιολογικό ορό. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο.

Τα καλά νέα: Όσο έντονα κι αν είναι τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν, μέσα στις δύο εβδομάδες που ακολουθούν τον τοκετό θα έχετε απαλλαγεί από αυτή την ενοχλητική κατάσταση.

Ακμή

Τι είναι: Ασθένεια του δέρματος, το οποίο εμφανίζει κόκκινα σπυριά στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία, όπως στο λαιμό, στους ώμους και στην πλάτη.

Πως προκαλείται: Οι αλλαγές των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά δημιουργούν ακμή ή την επιδεινώνουν εάν υπάρχει ήδη, επειδή αυξάνουν το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων και την παραγωγή σμήγματος. Αυτό το επιπλέον σμήγμα μπλοκάρει τους πόρους δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα. Έτσι δημιουργείται η ακμή.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πλένετε το πρόσωπό σας μ’ ένα απαλό σαπούνι και χρησιμοποιείτε καλλυντικά με βάση το νερό και όχι το λάδι. Καλλυντικές κρέμες για την ακμή και τοπική χρήση ερυθρομυκίνης βοηθάνε να ελεγχθεί το πρόβλημα.

Τα καλά νέα: Αντίθετα από την εφηβική ακμή, που μπορεί να σας ταλαιπωρεί για χρόνια, αυτή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη εξαφανίζεται αμέσως μόλις αποκατασταθούν τα επίπεδα των ορμονών.

Ταχυκαρδία

Τι είναι: Η αυξημένη καρδιακή συχνότητα, δηλαδή όταν οι αριθμοί των παλμών ξεπερνούν τους 100 το λεπτό. Συνήθως την αντιλαμβανόμαστε από την αίσθηση «φτερουγίσματος» στο στήθος.

Πως προκαλείται: Στην εγκυμοσύνη οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται, προκειμένου να αντεπεξέλθει η καρδιά στις αυξημένες ανάγκες σας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι, για να μην επιβαρύνονται με το βάρος της μήτρας οι φλέβες που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά. Στην περίπτωση που συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Τα καλά νέα: Πολλές φορές, καθώς η μήτρα μεγαλώνει και όλα τα όργανα πιέζονται προς τα πάνω, νιώθουμε σαν να έχουμε ταχυπαλμία, επειδή «ακούμε» τους φυσιολογικούς παλμούς της καρδιάς, που υπό κανονικές συνθήκες δεν αντιλαμβανόμαστε.

Διαβάστε ακόμα

Η εγκυμοσύνη από εβδομάδα σε εβδομάδα, της Λέσλι Ρίγκαν, Εκδόσεις Ισόρροπον (2006)

9 μήνες, οδηγός εγκυμοσύνης, του Στέφανου Χανδακά, Εκδόσεις Φερενίκη (2007)

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την εγκυμοσύνη, της Αν Ντάγκλας, Εκδόσεις Μίνωας (2007)

kids.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024