Η τροφή που μειώνει το άγχος στην εγκυμοσύνη

Η τροφή που μειώνει το άγχος στην εγκυμοσύνη
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μ. Βρετανία και το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέϊρο στη Βραζιλία ανακάλυψαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στο στρες κατά την εγκυμοσύνη και τη διατροφή της εγκύου, κυρίως σε ό,τι αφορά το ψάρι. Για τις ανάγκες της έρευνας οι διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 9.500 γυναικών κατηγοριοποιήθηκαν σε πέντε διαφορετικά μοτίβα: παραδοσιακή διατροφή, διατροφή βασισμένη σε επεξεργασμένες τροφές, διατροφή με πολλά γλυκά και χορτοφαγική.

Μελετώντας τα στοιχεία οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν έτρωγαν καθόλου ψάρια είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα στρες κατά την 32η εβδομάδα της κύησης, σε σχέση με όσες κατανάλωναν ψάρι τακτικά.  Αν και δεν έχει αποδειχτεί, αυτό πιθανότατα οφείλεται στα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που προσφέρει το ψάρι.

Σύμφωνα με την δρ. Τζουλιάνα Βαζ που συμμετείχε στην έρευνα «μια διατροφή που περιέχει δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, όσπρια και ψάρια τρεις φορές την εβδομάδα είναι η ιδανική για τις εγκύους. Τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο, γιατί δεν προσφέρουν θρεπτικά συστατικά».

Ελένη Καραγιάννη

imommy