Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύνδρομο Couvade: o μπαμπάς περιμένει παιδί!

Σύνδρομο Couvade: o μπαμπάς περιμένει παιδί!

Η εγκυμοσύνη είναι σημαντική περίοδος για μια γυναίκα. Έρευνες δείχνουν ότι και οι μέλλοντες μπαμπάδες βιώνουν ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Η εγκυμοσύνη είναι σημαντική περίοδος για μια γυναίκα. Έρευνες δείχνουν ότι και οι μέλλοντες μπαμπάδες βιώνουν ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Ξυπνάει στη μέση της νύχτας και θέλει να φάει γλυκό του κουταλιού σταφύλι… Χαϊδεύει την φουσκωμένη κοιλίτσα και, ενώ νιώθει απέραντη χαρά, ξεσπάει σε κλάματα… Έχει πρωινές ναυτίες και κράμπες… Λογικό, θα πείτε, αφού περιμένει παιδί. Όμως, στην πραγματικότητα, το έμβρυο το κυοφορεί η γυναίκα του!

Υπάρχει ένα ποσοστό αντρών που βιώνουν και οι ίδιοι συμπτώματα εγκυμοσύνης όταν η σύντροφός τους μένει έγκυος στο παιδί τους. Οι επιστήμονες ονομάζουν το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο «σύνδρομο Couvade». Σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Σεν Τζορτζ στο Λονδίνο, οι άντρες που περιμένουν παιδί βιώνουν ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Σε μια δεύτερη σειρά μελετών, οι επιστήμονες ανέφεραν πως οι εννιά στους δέκα άνδρες είχαν συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως ναυτία, λιγούρα και λαχτάρα για κάποια φαγητά. Στον κατάλογο των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν οι μέλλοντες μπαμπάδες περιλαμβάνονται, επίσης, η πρωινή αδιαθεσία, οι κράμπες, ο πόνος στη μέση, η τάση για λιποθυμία και το πρήξιμο στο στομάχι. Η μελέτη έγινε σε δείγμα 282 αντρών ηλικίας 19 έως 55 ετών. Οι περισσότεροι παρατήρησαν τα συμπτώματα κατά τους πρώτους μήνες κύησης, και μόνο σε μικρό ποσοστό αντρών συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της κύησης, για να εξαφανιστούν τελικά μετά τον τοκετό.

Έχουν και οι μπαμπάδες ορμονικές αλλαγές;
Ασφαλώς, κι αυτό είναι όχι μόνο αναμενόμενο αλλά και απαραίτητο! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που μεταμορφώνει έναν ατίθασο, ανεύθυνο άντρα σε αφοσιωμένο πατέρα; Είναι οι ορμόνες του! Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μεμόριαλ στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, φάνηκε πως οι άντρες που πρόκειται να γίνουν μπαμπάδες παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα τους. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που καθορίζει την παραγωγή γάλακτος στις νέες μητέρες και, μολονότι υπάρχει και στους άντρες, φυσιολογικά είναι πολύ χαμηλή. Όπως έγραψαν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Evolution & Human Behavior, και τα επίπεδα της ορμόνης του αντρικού φύλου, της τεστοστερόνης, παρουσιάζουν μείωση έως 33% στους μέλλοντες μπαμπάδες. Μετά μάλιστα τη γέννηση των μωρών, η τεστοστερόνη παρουσιάζει μείωση όποτε τα νεογέννητα κλαίει! Οι ορμονικές αυτές μεταβολές, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ίσως βοηθούν τους άντρες να δεθούν με τα μωρά τους αντί να τα ανταγωνίζονται. Δεν είναι, όμως, μόνο τα επίπεδα προλακτίνης και τεστοστερόνης που αλλάζουν. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedingsέδειξε πως στους νέους μπαμπάδες είναι αυξημένα και τα επίπεδα των οιστρογόνων, της χαλαρωτικής ορμόνης του γυναικείου φύλου, που κυκλοφορεί (σε μικρές ποσότητες, βέβαια) και στο αντρικό αίμα. Τα ορμονικά αυτά σκαμπανεβάσματα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τους προετοιμάζουν για τη νέα αυτή απαιτητική φάση της ζωής τους.

Πώς θα περάσει ο μπαμπάς μια πιο χαλαρή «εγκυμοσύνη»;
Αν και στην περίοδο της κύησης οι προτεραιότητες μιας εγκύου είναι άλλες, καλό θα ήταν να διαθέσει λίγη από την προσοχή της στο σύντροφό της, με τρόπους όπως:
Αφιερώνοντας του χρόνο:Βρείτε το χρόνο για να κάνετε κάτι μαζί, όπως τις προετοιμασίες για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας, απολαύστε την παρέα του, πηγαίνετε μαζί για φαγητό και γενικά δημιουργήστε τις προϋποθέσεις για μια ανανέωση στη σχέση σας.
Προτρέποντάς τον να συνδεθεί με το αγέννητο μωρό του:Μιλήστε μαζί του για το μωρό, φανταστείτε την εμφάνιση και το χαρακτήρα του. Σε ποιον θα μοιάζει; Μπορείτε ακόμα και να του δώσετε ένα ψευδώνυμο όσο θα ψάχνετε για το όνομά του.
Παίρνοντάς τον μαζί στο γυναικολόγο:Σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν και στους δύο υποψήφιους γονείς να πηγαίνουν στα ραντεβού με το γυναικολόγο. Ένα από τα πράγματα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση είναι όταν ο μπαμπάς δεν είναι αρκετά ενημερωμένος για την εγκυμοσύνη. Όσο πιο πολλά ξέρει, τόσο πιο καλά προετοιμασμένος και σίγουρος θα νιώθει καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού.

imommy

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024